Brinner för hållbart mode

När Mudassar Anwaar startade sitt strumpföretag hade han som ambition att sprida kunskap om hur textilbranschen ser ut.
Under See hållbarhetsvecka håller han sitt kontor öppet för alla som vill prata om hållbara modeval.


Mudassar Anwaar är född och uppvuxen i textilstaden Faisalabad i Pakistan. Under sina två första år som produktingenjör på en av stadens strumpfabriker hade han som uppdrag att analysera kemikalier och färger, för att hitta billigare alternativ att använda i tillverkningen. I dag, när han driver sitt eget företag Organic socks of Sweden, jobbar han praktiskt taget tvärtom.
– Mitt stora intresse är hållbarhet och när jag startade företaget ville jag göra något bra för miljön. Sockorna jag säljer är giftfria och ekologiska i hela produktionskedjan. Jag valde att ha det så för att jag jobbat själv i produktionen och förstår vilka skador icke hållbar produktion orsakar, säger Mudassar.
Han berättar att det inte bara är fabriksarbetare som drabbas när giftiga kemikalier används. Även de som jobbar på hårt besprutade bomullsfält och de som bor nära fabrikerna, och därmed använder vatten dit kemikalier sipprat ut, får sämre hälsa.
– Jag är ingen läkare, men man kan direkt förstå bara utifrån att se på en person att de jobbar i Pakistans textilindustri. Man ser att miljön ger dålig hälsa. Och medellivslängden är också kortare för de som jobbar i fabriker.

För att belysa vikten av hållbara val när det kommer till textilier och kläder välkomnar Mudassar alla som vill till sitt kontor på Bic factory under måndag till fredag nästa vecka, när det är See hållbarhetsvecka. Där kommer han dela med sig av sin kunskap. Förutom att berätta om hur skadliga kemikalier påverkar miljö och människor pratar han också om hur modeindustrins försök att pressa priser skapar fattigdom i produktionsländer.
– Hela produktionskedjan är styrd av konsumenterna. Om man fortsätter köpa produkter som inte är bra, då fortsätter det produceras eftersom det finns en efterfrågan. Därför är det viktigt att man som konsument har en medvetenhet.
Hur kan man som konsument vara säker på att man gör ett hållbart val i klädbutiken?
– Det jag kan rekommendera är att kolla efter certifieringar som garanterar att produkten är kontrollerad av tredje part. Och så måste man använda sitt förstånd. Det är väldigt lätt att förstå att om något är väldigt billigt måste något vara fel.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.