"Händer att elever kommer fram och tackar oss"

Fler specialkostportioner kostar både i tid och pengar för Umeå kommuns måltidsservice.
Men det innebär också fler mätta och pigga elever.


Åsa Säfsten arbetar som specialkostkock på Hagaskolans produktionskök där hon varje dag tillagar 270 portioner specialkost. Den vanligaste specialkosten är mjölkfri kost och därefter kommer glutenfri, men så lagar hon också individanpassat till 19 elever som har en egen matsedel.
– Vi har kopierat upp skolmatsmenyn till dem och så får de stryka över vad de inte äter. Ibland kan de äta den vanliga maten, men vissa saker går dåligt, berättar Säfsten.
Enligt dietisten Ann-Louise Rådström medför en ökning av specialkost en högre kostnad för måltidsservice eftersom många av de allergianpassade råvarorna har ett högre pris. Det är också tidskrävande att laga specialkost. Men för de som är i behov av specialkost är det mycket värt att också få det.
– Vi brukar gå ner till matsalen och äta en gång i veckan och då får vi se hur glada de är för att de får sin mat. Det händer att elever kommer fram och tackar oss. Det är roligt att kunna hjälpa någon, för mat kan vara väldigt problematiskt när man är ung, säger Åsa Säfsten.
Hon har också sett nyttan med att kräva ett intyg för att få specialkost.
– Ett tag var det många som ansökte om att deras barn skulle få äta glutenfritt, men när det sedan infördes krav på intyg var det många som aldrig kom in med ett sådant.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.