Fler vill äta skräddarsydd skolmat

Allt fler föräldrar i Umeå begär att deras barn ska få särskild skolmat.
Det är ansökningar om så kallad önskekost till elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som framför allt ökar.


Umeå kommuns måltidsservice lagar 23 000 matportioner varje dag till förskolor, skolor och omsorgsboenden. Drygt 2 000 av dessa portioner är så kallad specialkost, alltså mat anpassad efter allergier, överkänslighet eller mataversioner.
I flera kommuner i Sverige har önskemålen om specialkost ökat och i Umeå märks samma tendens. Ann-Louise Rådström som är dietist vid måltidsservice berättar att här är det ansökningar om önskekost som ökat.
– De som ansöker om önskekost är sådana som har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar såsom Aspberger och ADHD. Många av dem medicinerar, får sämre matlust och vill därför ha sin favoritmat. Andra vill ha maten på ett speciellt sätt, till exempel att livsmedlen inte får blandas ihop, säger Rådström.

Det är inte alltid önskekosten är förenlig med måltidsservice uppdrag att servera näringsriktiga måltider. När personer som saknar matlust till följd av medicinering begär att bara få sin favoritmat brukar de få ett nej.
– Ofta är favoritmaträtterna inte det bästa för hälsan och de här personerna behöver få näringsriktig mat för att orka med skolan. Istället testar vi att gå ifrån deras comfort food på olika sätt. Men jag kan tänka mig att Livsmedelsverket, som gör de riktlinjer vi följer, måste börja fundera över det här eftersom det är något som sprider sig.

För att få specialkost från måltidsservice krävs i de flesta fall något typ av intyg från exempelvis en hälsocentral eller elevhälsan. Förutom att bara bli serverad specifika favoriträtter finns det andra önskemål som måldtidsservice säger nej till.
– Ibland önskas det halalmat, men det stämmer inte med våra bestämmelser om att bara köpa kött från djur som behandlats enligt svenska djurskyddslagen. För något år sedan var det också mycket prat om specialkost som innefattar svenska råvaror. Det kan vi inte tillgodose eftersom det inte finns svenska råvaror i alla varugrupper.

Finns det någon typ av specialkost som lagas i större omfattning i Umeå jämfört med övriga Sverige?
– Jag tänker att vi har lite fler veganer än andra kommuner. Det var ju ett antal år sedan vi hade första veganboomen här i Umeå, det kan ju vara de som fått barn nu som också äter vegankost.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Läs mer: "Händer att elever kommer fram och tackar oss"