Festival med smaker från hela världen

I helgen arrangeras Umeå smakfestival för fjärde året i rad. Årets tema är »med inspiration från hela världen«.
– Det känns helt rätt nu med all diskussion kring vem som är välkommen eller inte, säger Anna Hållsten, projektledare.


Det är fjärde året som festivalen äger rum, hur har den utvecklats?
– Vi växte ur kostymen redan första året, då flyttade vi till från Renmarkstorget till Rådhustorget. Ombyggnationerna gjorde att vi flyttade till Skeppsbron. Utvecklingen har varit att det har blivit fler besökare, säger Anna Axelson, programproducent.
– Och fler utställare och restauranger, fyller Anna Hållsten i.

Blev det färre besökare när ni flyttade till Skeppsbron?
– Det var vår stora oro innan flytten, att besökare inte skulle hitta till oss. Men det visade sig att oron var obefogad. En förändring var att besökarna stannade längre, åt mer och återkom, säger Axelson.

Vad är syftet med festivalen?
– Att inspirera människor med mat och smaker. I år vill vi visa att mat är ett bra sätt att förena människor från olika kulturer, säger Hållsten.
– Vi vill också vara kunskapsspridare samtidigt som en trevlig mötesplats där folk kan äta och trivas, vi har alltid haft stort fokus på matens ursprung, att det ska vara hållbart och nära, säger Axelson.

Hur skulle ni beskriva arrangemanget för någon som inte besökt den?
– En festival där man äter gott och blir inspirerad av kockar, föreläsare och författare. En folkfest med god mat i fokus, säger Hållsten.

Årets tema, »med inspiration från hela världen«, varför valde ni det?
– Det kändes helt rätt nu, med all diskussion kring vem som är välkommen eller inte. Just mat är ett jättebra sätt att förena människor och starta en diskussion, ett samtal. Man behöver inte ens prata särskilt mycket, om det skulle vara så att man inte kan varandras språk, säger Hållsten.

Hur ser framtiden ut för festivalen?
– Ambitionen är att vi ska fortsätta, säger Axelson.
– Vi har funderat på att utöka i stan, men det hänger ihop med om vi ska flytta tillbaka till Rådhustorget eller inte, säger Hållsten.
Elisabeth Glaas
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.