Umeåparet som fastnade för fartfylld hundsport

För bara ett år sedan började paret Gustaf Elgh och Jennifer Engberg att träna agility med sina två hundar.
Framgångarna har inte låtit vänta på sig.
– Ett långsiktigt mål vi har är att gå SM, säger Gustaf.

Hundarna Lily och Leia är ivriga att komma ut ur bilen när vi möter upp Jennifer och Gustaf vid brukshundklubben på Ön i Umeå.
– De vet vad vi brukar göra här, säger Jennifer.
Och det är kanske inte så konstigt. Paret har under det senaste året verkligen fastnat för den starkt växande hundsporten agility och så länge det inte varit snö på marken har de tränat med hundarna tre till fyra gånger i veckan. De har redan hunnit bli välkända på tävlingar, har debuterat i klass två och är omtalade i klubben som ett framtidshopp.
– Jag tog två vinster i Skellefteå nyligen och det känns jätteroligt. På ett sätt har det gått långt över förväntan. Det har gått så fort från var vi började till där vi är i dag, berättar Gustaf, som framför allt tränar med dvärgpudeln Leia.

JE Agility 06

Paret har lagt ned mycket tid och menar att det finns inga genvägar om man vill bli duktig på agility. Det gäller att träna. Intresset kom efter att Jennifer deltagit i ett par kurser och därefter fick med sig Gustaf att testa sporten.
– Efter att vi började tävla har det gått spikrakt uppåt. Det är roligt att många i klubben uppmärksammar en för att det går bra, säger Jennifer, som också berättar att framför allt Gustaf får mycket uppmärksamhet eftersom det är ganska ovanligt att en ung kille satsar på agility och att han gör det med en liten hund.
– Jag har haft mycket nytta av att vara fotbollsspelare när det gäller snabbhet och att jag kan koordinera kroppen i de olika momenten. Leia och jag kompletterar varandra eftersom hon är väldigt snabb, vi triggar varandra, säger han.
Till helgen går den stora agilitytävlingen Försommarchansen av stapeln på Ön, men på grund av att det krockar med Brännbollsyran tävlar inte Jennifer och Gustaf. Det bara deras Lagotto Lily som kommer att tävla tillsammans med en vän till paret.
– Det känns tråkigt att vi missar den tävlingen, men samtidigt har vi rest runt mycket i vår på olika tävlingar, säger Jennifer.
Sara Lundvall
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.