Känner sig trygg inför debuten i young rider-SM

I helgen tävlar Lovisa Pettersson, Umeå dressyrryttarsällskap, i sitt första dressyr-SM på young rider-nivå. Det blir också det första svenska mästerskapet för henne tillsammans med hästen Horsagers Unique.
– Mitt mål är att gå till final, säger Lovisa.​


Lovisa Pettersson möter upp mig utanför stall Peka i Fällforsån, med hunden Svea i koppel. Hennes hästar Horsagers Unique (som i dagligt tal kallas Maja) och Dazzle befinner sig i Stockholm, där Lovisa också varit i en vecka för att träna med sin tränare Katarina Gustafsson. När vi träffas är Lovisa hemma i Umeå på en snabbvisit för att skriva en tenta. Sedan reser hon tillbaka till Stockholm igen, för att finslipa på detaljerna inför helgens dressyr-SM för unga ryttare i Strömsholm.
– Nu innan tävling handlar det framför allt om att hålla Maja mjuk och lösgjord, men också att förbättra vad som är ens svaga punkter i programmen, berättar Lovisa.

Ridsporten kom in i Lovisas liv när hon var 6–7 år, då hon började på Umeå ryttarförenings ridskola. Även om de både tränade dressyr och hoppning kände hon redan från början mer för det förstnämnda.
– Ärligt talat var jag lite harig av mig när det kom till hoppning. Det jag gillar med dressyr är att känna samspelet med hästen, det är häftigt vad man kan göra med bara små hjälper (signaler till hästen, reds. anm.). Man kan alltid bli bättre i dressyr också och hålla på med det hur länge som helst.
När Lovisa var 12 år fick hon sin första ponny, det var då hon började fokusera fullt ut på dressyr. I dag, som 20-åring, tävlar hon för Umeå dressyrryttarsällskap. 1–2 gånger i veckan rider hon för tränarna Katarina Gustafsson i Stockholm eller Lena Unneby i Umeå.
– Utöver det rider jag pass själv för att få hästen lösgjord, låg och rund. Då är det mer vardagssaker vi tränar och inte tävlingsrörelser. Två dagar i veckan har hästarna lugnare dagar där vi kanske bara skrittar ute i skogen. Dressyr sliter hårt på dem, så man måste vara noga med att lägga in lugnare perioder.
Själv har Lovisa lite svårare att lägga in lugnare perioder i tillvaron, då hon utöver ridsporten studerar till civilekonom på Umeå universitet. Tack vare att universitetet har ett elitidrottsavtal går det dock att kombinera de båda världarna.
– När jag missar tentor för att jag är iväg på tävling eller träning får jag flytta om dem. Resten av plugget kan jag ju göra överallt, det handlat bara om planering precis som för alla andra. Den här våren har jag varit borta mycket, men det har funkat bra.

IMG 3725

Hästen Maja, som Lovisa ska tävla med på helgens SM, kom in i hennes liv för snart tre år sedan. Lovisa beskriver första tiden tillsammans som rätt tuff.
– Första halvåret var kämpigt, jag hittade inte hur jag skulle rida henne. Båda var förvirrade. Sen när det väl släppte blev det hela tiden bättre och bättre, och i dag är vi trygga med varandra och känner varandra väl. Maja är väldigt vaken, energisk och nervig så jag måste vara en trygg punkt för henne.
Det stundande SM:et blir Lovisas första tillsammans med Maja, och även det första som hon tävlar i klassen medelsvår A. Trots att svårighetsnivån höjts ett steg och fler moment tillkommit i tävlingsprogrammet framstår Lovisa som lugn inför mästerskapet.
– Maja har varit fin hela våren, det är en trygghet i en sådan stor tävling. Mitt huvudmål är att vi ska gå till A-finalen, det är de 15 bästa av 40 som går dit. Jag tror det är ett rimligt mål också.

Vad har du för målsättning med dressyren på lång sikt?
– Oj, svårt. Jag kan hålla på med väldigt långa mål, eftersom man som sagt kan hålla på med dressyr hur länge som helst. Men jag vill rida Grand prix som senior och någon gång få tävla mot världseliten.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.