Bästa bilden i Sverige

Umeå tidnings medarbetare Johan Engmans bild vann kategorin »Årets foto« vid branschgalan för gratistidningar.
– Det är alltid roligt att vinna pris, säger han.


Johan Engman började jobba på Tidningen Ångermanland år 2007, därefter har han arbetat på Scanpix och på Sundsvalls tidning. Sedan snart tre år är han medarbetare på Umeå tidning.

Varför vann din bild?
– Jag tror att många stannar till vid bilden. Att den ser lite häftig ut och drar blickarna till sig. Det är ingen nyhetsbild eller stark dokumentär bild, men den kan få folk att haja till.

Vilken betydelse har pressbilden?
– Samhället har aldrig varit så visuellt som i dag, så den är viktigare än någonsin. Samtidigt är det färre fotografer på redaktionerna än någonsin vilket är en tråkig utveckling.

När det gäller gratistidningar så är bilden jätteviktig, menar han.
– En bra bild som säger mycket tror jag gör att allt fler läser texten som hör till bilden. Den är minst lika viktig i en gratistidning som i en prenumererad, om inte ännu viktigare.

På många lokaltidningar i Sverige har antalet fotograftjänster minskat, på vissa håll finns inga kvar. Hur ser du på den utvecklingen?
– Den är problematisk. Här i Umeå har man valt att ha fotografer kvar, vilket är tur. Det är ett problem när fotografer försvinner. På vissa håll har man bara gett textmänniskor en kamera i handen. Om man ska göra allt samtidigt blir kvaliteten bristande, både text och bild. Med sämre bilder försämras kvaliteten vilket får negativ konsekvens för trovärdigheten. Bilden är lika viktig som en text, om inte viktigare. Ibland fungerar det att göra allt själv, men ibland måste man vara två. Det tycker jag att vi är duktiga på här på Umeå tidning. Vi prioriterar att åka två när det är befogat.

EG Johan Engman

Juryns motivering lyder: »Med perfekt timing fångar fotografen en bild full av hopp. Något som ger oss hopp om bildens betydelse i Sveriges gratistidningar.« Förutom fotopriset så blev Umeå tidning utsedd till en av Sveriges tre bästa gratistidningar.
Elisabeth Glaas
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.