Utlovar ungdomspsykos i musikform under Umeå open

En psykos influerad av ungdomsdroger, i garagerockstappning.
Ungefär så låter Umeåbandet Spice Boys, som är en av akterna under Umeå open som drar igång i morgon.


Bandnamnet kom före konstellationen. Sebastian Holmlund låg kvar i sängen en dag och funderade, när plötsligt »Spice boys« dök upp i huvudet.
– Jag tyckte det var så roligt att jag ville ha ett band som hette det. Jag hade skrivit några låtar också, så jag tänkte det vore kul att starta ett nytt band, berättar han.
Adam Forsberg, Emil Uppenberg och Jesper Lindqvist, som också ingår i Spice Boys, kände Sebastian sedan tidigare och eftersom alla har en musikbakgrund föll det sig naturligt att starta bandet med dem.
– Jag hade en bild av att det vi spelade skulle vara jäkligt maxat, det skulle låta som en psykos. Vi spelar garagerock med jävligt mycket pedaler – ingen är särskilt bra på att spela gitarr, så vi väger upp med pedaler, säger Sebastian.

Inledningsvis spelade Spice Boys mest på skoj, men rätt snart blev de signade av skivbolaget PNKSLM Recordings. För snart ett år sedan släppte de debut-EP:n »Spice city« som de beskrivit som »en psykotisk 6-låtars EP om att tappa förståndet i Umeå stad«. Senare i år kommer deras första album »Glade«.
– Den här skivan är mycket mer ambitiös. EP:n spelade vi in på en kväll. Albumet har en större ljudbild, säger Sebastian.
– Jag tycker det här är en urban skiva. Den låter som känslan man har när man går hem från festen en lördagsnatt, tillägger Emil Uppenberg.
Under sin spelning på Umeå Open, som äger rum på Orangeriet klockan 21.30 på fredag, kommer Spice Boys spela mest material från den kommande skivan – och även låtar som är ännu nyare. Då inspelningen av »Glade« påbörjades redan i somras har de redan hunnit skriva låtar till fler album.
– Jag tycker det bara känns positivt att spela nya låtar. Man spelar bättre när man spelar låtar som känns fräscha för en, konstaterar Sebastian.

Vad har ni för relation till Umeå open?
– En bra relation. Det är årets musikhöjdpunkt i Umeå. Och artistefterfesten är en jävligt schysst fest, säger Sebastian.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.