Ida lämnade polisyrket för att satsa på drömmen


Polisyrket är något som gått i arv i Ida Hanssons familj och det var nästan självklart att även hon skulle polis. Men hos Ida grodde också en kreativ ådra och efter många år som polis har hon nu tagit ett steg närmre drömmen och startat sin egen inredningsbyrå.
– Det känns väldigt pirrigt och förväntansfullt – men det känns bra. Man ska följa sitt hjärta och ge sig möjligheter att prova något nytt, säger Ida Hansson.


Det är tidig morgon när Ida Hansson tar emot i hallen hemma i Västerbottensgården som hon och maken Martin flyttade till för drygt två år sedan. Golvet i den ljusa hallen har Ida målat i ett harlequinmönster och i köket intill kommer ljuset in från alla väderstreck. På bordet har Ida dukat fram frukost med bland annat vackert turkosa ägg från hennes egna höns.
– Att vi tog steget och skaffade höns är något av det bästa vi gjort, säger hon medan hon dukar upp resten av frukosten.
Polisyrket var en barndomsdröm hos Ida. Både hennes morfar och faster jobbade som poliser och när Ida var liten följde hon med dem på jobbet så ofta det var möjligt.
– Jag lockades något enormt av polisyrket så när jag var 23 år sökte jag och kom in. Jag har trivts bra. Det är ett väldigt krävande jobb, säger Ida och berättar om skiftgången hon hade i början när hon jobbade i yttre tjänst. Sedan hamnade hon i inre tjänst som utredare med brott i nära relationer, en tjänst som var krävande på ett annat sätt. Och tankarna om att kunna jobba med inredning, det stora intresset, växte sig allt starkare.
– När sedan den nya organisationen kom så blev det inte direkt svårare att ta det där steget. I somras registrerade jag företaget och till slut kände jag att jag stod vid ett vägskäl och var tvungen att välja.
Ida valde drömmen.
– Det känns väldigt pirrigt och förväntansfullt – men det känns bra. Man ska följa sitt hjärta och ge sig möjligheter att prova något nytt, säger hon.
Vid årsskiftet sade hon upp sig och nu driver hon företaget Nordic re-make. Och precis som polisyrket har följt henne nästan hela livet så har också kreativiteten och lusten att skapa gjort det.
– Jag har alltid varit intresserad av färg och form och innan jag hoppade på polisutbildningen så läste jag ett par textil- och designutbildningar. Men mitt inredningsintresse tog ordentlig fart när jag renoverade en lägenhet på egen hand för fyra år sedan.
JE Ida Hansson 18


I samma veva startade Ida instagramkontot @tippbritta. Det var då hon upptäckte att det fanns fler som henne, som brann för inredning. På hennes instagramkonto kunde följarna hänga med på Idas renovering och hennes tankar kring inredning. Ganska snabbt fick kontot många följare.
– Det blev snabbt några tusen och jag var med i några reportage i magasin och så. Sedan träffade jag Martin och jag blev mindre aktiv. Men sedan kom jag igång när vi köpte huset och då exploderade det. Nu har jag över 10 000 följare.
Ida har hela tiden varit noga med att vårda sitt varumärke på Instagram. Genom att vara lagom privat och svara på alla frågor har hon byggt upp en fanbase. När hon nu bytt namn på kontot till @nordic_remake så har hennes nystartade företag vips 10 000 följare.
Tanken med Nordic re-make är att erbjuda inredningskonsultationer både till privatpersoner och företag och att genomföra helhetslösningar med eget hantverk men också tillsammans med andra för att kunna erbjuda bästa lösningen. Hon erbjuder också hjälp med färgsättningar i miljöer och tar på sig stylinguppdrag när det kommer till exempelvis produktfotograferingar eller bröllop.
– Min filosofi är hållbarhet. Det kan vara ett uttjatat begrepp kanske men så har jag tänkt mycket i vårt hem. Som polis blir man inte så rik, men man kan ändå vara intresserad av inredning och hålla kostnaderna nere. Och där kommer hållbarheten in, säger hon och fortsätter:
– Trä och sten är material som blir finare med åren. Jag brinner också för återbruk. Man behöver inte hela tiden köpa nytt och det blir dessutom lätt opersonligt. Med färg och nya detaljer så kan gamla möbler blir hur fina som helst och dessutom i bättre kvalitet än en del nyare möbler.
I Idas och Martins gamla Västerbottensgård går stilen igen genom hela huset likt en röd tråd. De lutade och vitoljade trägolven ger en ren och ljus känsla och tillsammans med ljust trä och pastellfärger i övrig inredning så får rummen en frisk och modern känsla i det gamla huset.
JE Ida Hansson 16


Hur skulle du beskriva din stil?
– Jag skulle beskriva den som nordisk med mycket trä och ljusa färger. Just pasteller har varit lite av mitt signum. Jag gillar också att ha det minimalistiskt. Vi har bra förvaring och behöver inte ha mycket framme. Vissa gillar att ha en massa prylar framme men jag gillar mer avskalat. Jag tycker att jag har en lekfull stil som saknas lite i Umeå. Jag vågar plocka in färg på ett sätt som gör att det känns harmoniskt men glatt.
Hur viktigt är det att hänga med i trender?
– Jag vill själv hänga med men kanske utan att köpa nytt. Det går att förändra med färg. Jag tror att många köper ett koncept. Till exempel vitt och fräscht och sedan går de all in. Men efter tre år känns kanske det inte trendigt och då kastas det ut och sedan köps det nytt. Det är inte speciellt hållbart eller ekonomiskt. Då är det bättra att köpa någon dyr grej och sedan återbruka och köpa begagnat. Men det kan vara svårt. Alla har det inte i sig och alla har inte tiden och då blir det lätt att man stirrar sig blind på ett koncept i en katalog. Men då kan man ju ta in en inredare. Det är inte dyrare än en målare och i längden kan det bli en besparing.
Vad tror du folk har svårast för?
– Att se hur exempelvis möbeln kommer att se ut hemma. Det är inte jättelätt att stå i en second hand-butik och föreställa sig hur en möbel som kanske behöver målas om passar i köket. Därför tror jag många köper ett helt koncept. Sedan tror jag att många övermöblerar eller att de köper saker de tycker är fina utan att tänka på hur de passar i det hem som de har.
Trots att hon precis startat företaget så har det på den korta tiden redan hunnit hända saker. Bland annat så har hon startat ett samarbete med Jotun lady där hon kommer att blogga på deras svenska och norska bloggar. Hon har också alldeles nyligen avslutat ett inredningsjobb där hon fixade ett barnrum.
– Jag gjorde allt från att slipa väggar till att bygga egna grejer och hela vägen till färdigt rum. Det tog ungefär en vecka och det blev en sådan himla stor skillnad genom att måla om och pimpa upp lite grejer. Jag gjorde bland annat om en gammal säng till en dagbädd, säger Ida medan hon visar bilder som hon lagt upp på sin hemsida från just det jobbet.

JE Ida Hansson 13

Som inredare, är det inte en svår utmaning att bygga vidare på andras stilar, som kanske dessutom är långt från din egen stil?
– Det är en utmaning, men det är ju det roliga. Jag tror att de som vänder sig till mig också tycker om min stil. Men det är så klart en utmaning att försöka utveckla någon annans stil som inte liknar min. Men jag gillar massor av stilar men kan inte applicera allt hemma hos mig. Genom att få göra det hos andra så får jag i stället utlopp för den kreativiteten.
Johan Engman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.