Resan mot en ny seger har börjat för Svinto

Det tog 15 år efter att Svinto bildades innan de i fjol kunde räkna hem sin första vinst i Brännbollsyran.
I början av juni siktar laget på att upprepa förra årets bedrift – och träningen för att lyckas har redan börjat.


Slagträn som träffar tennisbollar skapar ett rytmiskt ljud som löper genom den stora indoor golf-hallen på Västerslätt. Samtidigt som många andra slagit sig till ro i tv-soffan framför söndagsunderhållningen vid det här laget har ett tiotal träningsklädda personer slutit upp här för att nöta in slag- och kastteknik. Det är knappt tolv veckor kvar till Brännbollsyran och Svinto tänker göra sitt yttersta för att försvara titeln de tog hem i fjol.
– Tidigare har det inte varit uppskattat att vara »för seriös« med sin träning inom brännboll, men nu krävs det att man träffas och tränar innan för att kunna gå långt. Det går inte att komma oförberedd, säger Andreas Gidlund.

Svinto AB 07

Att brännbollslaget Svinto startades år 2001 var främst av praktiska skäl. Andreas Gidlund och Jenny Järvholm hade innan dess spelat i olika lag under Brännbollsyran, men då de fått barn tillsammans tidigare samma år beslutade de sig för att bilda ett nytt lag tillsammans för att underlätta tillvaron.
– Från början gick det bra, de första två åren kom vi till semifinal. Sedan hände olika saker som gjorde att vi inte tog det så seriöst, då åkte vi ut ganska tidigt i turneringen. Till slut kände vi att antingen skiter vi i det här – eller så gör det det mer seriöst, men fortfarande roligt. Vi gjorde en satsning och då blev vi först tia, sedan femma och sen vann vi, lite otippat, förra året, berättar Andreas.
Andreas har numera klivit av brännbollsplanen, men är kvar i laget som coach. Från och med i år delar han coachuppdraget med Peter Olofsson. De båda spelade tillsammans i Ume -69:ers under 1990-talet.
– Gidde (Andreas, reds. anm.) frågade mig om jag ville vara med och forma laget. Jag har två grabbar som spelar i Svinto, så jag var tvungen att kolla med de först om det var okej. Det var det – jag är glad att de vill ha med mig. Det blir ju ett sätt att umgås med dem också, säger Peter.
Under årens lopp har det skett en gradvis föryngring av laget. Det finns dock kvar några från den gamla kärntruppen, som utgjordes av ett gäng barndomskompisar.
– Det som är kul med det här laget är att vi har en bra mix. Vi har några riktigt unga spelare som har bra fys och några äldre som får stå för lagets smartness. Det är kombon som gör helheten, säger Peter.

Namnet på laget för ju osökt tankarna till stålull för rengöring. Det var faktiskt också just den produkten som inspirerade Andras när han döpte laget.
– Jag satt hemma framför diskbänken och försökte hitta ett kort namn när jag fick syn på en Svintokartong. »Svinto« – det blir ju klockrent, berättar han.
Ända sedan 2001 har han även jobbat med att få stålullsmärket som sponsor, men trots ihärdiga försök har de avböjt – tills nu. Andreas visar upp en stor kartong, fylld med en uppsjö mindre Svintokartonger.
– Vi kontaktade dem igen efter att vi vunnit om spons – nu fick det, berättar han nöjt.

Svinto AB 09

Svinto har inte gjort någon hemlighet av att deras målsättning är att vinna Brännbollsyran även i år. Som ett led i detta testar de nu att starta träningssäsongen tidigare genom att öva slag och kast inomhus, i indoor golf-hallen.
– När man inte har slagit på hela vintern brukar man få ont i axeln i början. Så för att det ska gå snabbare att få bort känningar i axlar och armar testar vi det här, säger Peter.
– Men den största anledningen till att vi är här är att få träffas innan det går att börja köra utomhus. Nu bygger vi ihop laget snabbare, flikar Andreas in.
Trots den tidiga träningsstarten förutspår Andreas och Peter att det kommer bli svårt att försvara titeln. Konkurrensen är knivskarp, menar de.
– Sedan vill alla slå de som vunnit tidigare. Vi är på mångas most wanted-lista, säger Peter och ler.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.