Kliniken har stor brist på spermier

Sedan april i fjol har ensamstående kvinnor rätt till assisterad befruktning.
Till IVF-kliniken Umeå ställde många kvinnor sig snabbt i kö, men ännu har ingen fått genomgå behandling.
På IVF-kliniken Umeå har kvinnor utan partner rätt till att genomgå provrörsbefruktning eller insemination av donerade spermier, efter att den nya lagen trädde i kraft 1 april förra året.
– Vi började få intresseanmälningar av ensamstående kvinnor för ungefär ett år sedan, vilket visade att det fanns ett uppdämt behov. Det var många som anmälde sig när lagen sedan gick igenom, berättar Nils-Gunnar Solensten, medicinskt ledningsansvarig på IVF-kliniken Umeå.
I nuläget är det ett 60-tal ensamstående kvinnor som köar för att få genomgå behandling, men bara ett 10-tal har påbörjat utredning än så länge. Ingen har ännu genomgått en assisterad befruktning.
– Jag hoppas och tror att det sker före sommaren. Ensamstående hamnar i samma kö som par och väntetiden är omkring ett år efter att man är färdigutredd. Kötiden beror på att vi har stor brist på donerade spermier.

Solensten berättar att de i nuläget försöker uppmuntra personer som vänder sig till IVF-kliniken Umeå att söka sig till andra privata kliniker i landet, för att kötiden inte ska bli för lång. Vissa av de andra klinikerna köper in sperma från Danmark för att korta väntetiderna.
– Vi värnar om att ha en egen spermabank, även om att behålla egna donatorer blir på bekostnad av väntetiderna. Jag tror de gör noggranna kontroller även utomlands, men hur det än är så är det lättare att ha överblick på en egen bank.
För att få ner väntetiderna för de kvinnor som vill genomgå behandling med donerad sperma försöker IVF-kliniken värva fler donatorer. I fjol anmälde 42 män intresse för spermadonation, varpå bara 13 blev godkända efter utredning. Nils-Gunnar Solensten uppskattar att de skulle behöva ett 30-tal godkända donatorer i år för att kunna korta kötiden i betydande utsträckning.

Tidigare har kliniken haft marknadsföringsaktiviteter i bland annat gallerior, vilket gett kortsiktigt resultat. Nu måste de komma på mer effektiva åtgärder för att möta behovet av donerad sperma på lång sikt, menar Solensten.
– Vi måste få män som har funderat på att donera att inte vara rädda för att kontakta kliniken. Det är synd att en del kvinnor och par ska behöva åka till andra ställen för behandling för något vi ska kunna erbjuda här i Umeå.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.