De har ett iskallt uppdrag i februari

Ett energiskt lugn i kroppen, en uppiggande kick och ett sätt att hålla förkylningarna borta.
Gänget i Umeå polarbear society räds inte iskalla vakar och kyla, utan talar sig i stället varma om fördelarna med vinterbad.
– Det är ett sätt att mota Olle i grind. Jag vet inte hur många gånger jag gått hit och känt mig krasslig, men är fasen kärnfrisk när jag kommer upp ur vattnet. Vinterbad är den bästa medicinen, säger eldsjälen och Obbolabon Mikael Söderström.


​Det är några få minusgrader i luften den här tisdagsförmiddagen, när vi skrapar rutorna på bilen för att kunna åka ut till havet vid Obbola. Någonstans i närheten av det gamla salteriet i Byviken, bland röda fiskebodar, får vi syn på några personer ute på isen. Mikael Söderström och hans vänner Lina Strömvall, Thomas Bäck och Lars Kolmodin håller på att förbereda ett tidigt lunchdopp i den cirka tolv meter långa vaken, som sågats upp inte långt från öppet hav.
– Många muttrar över vintern, snö och kyla, men jag älskar vinter. Då slipper man gå omkring och svettas hela tiden. Dessutom är det myggfritt, konstaterar Mikael medan han med spade och håv hjälper Lina att fiska upp isklumpar ur vaken.
Det går fort när det fryser till och vanligtvis satsar badentusiasterna på att hålla vaken helt isfri på söndagar, när uppemot 20 personer samlas för att vinterbada tillsammans. Det har gått fyra år sedan Umeå polarbear society startade en öppen Facebookgrupp och medlemsantalet är nu uppe i 268 medlemmar. Intresset har exploderat och det är inte ovanligt att människor på besök från andra länder tar kontakt för att få komma och prova på ett riktigt vinterbad.
– Jag testade första gången för fyra år sedan och tyckte att det var häftigt. Jag gillade känslan av att fixa det. Nu har blivit ett beroende, säger Holmsundsbon Lina Strömvall som tillsammans med sambon Thomas Bäck ska delta i vad gänget kallar för »Februariutmaningen«.

Det är Mikael Söderström som ligger bakom utmaningen som går ut på att bada 10 eller 20 dagar i sträck – eller helst hela februari ut. Själv badar han varje dag och planerar att fortsätta med under hela året. Men det är inte bara utmaningen och den uppiggande kicken som driver de mest entusiastiska vinterbadarna. De ser flera hälsofrämjande anledningar till att ägna sig åt den iskalla aktiviteten.
– Effekten efteråt är ett skönt lugn. Det är en stor avkoppling. Jag har inte varit förkyld sedan jag började vinterbada, berättar Lina.
JE Isbadare 05

När isklumparna är uppfiskade ur vaken gör sig Mikael beredd på att hoppa i. Iklädd endast badmössa och badbyxor dyker han vant i från kanten. Han crawlar några längder innan han klättrar upp med hjälp av stegen som fästs i bryggan.
– Många slås av hur varm man blir när man kliver upp. Det här sparkar igång cirkulationen ordentligt. Den varma känslan blir konstigt nog kvar en stund efter att man klivit upp, men sedan måste kläderna på relativt snabbt, berättar Mikael, som utrustat sig själv och några andra med speciella dry robes – varma och stora nog att byta om under.
– Det är en snabb procedur, en rutin, säger han.

Nybörjare brukar rekommenderas att ta det lugnt, kliva i med bestämdhet och fokusera på andningen.
– Man måste vara mentalt förberedd på vad som ska ske, för det är ett slag i magen, förklarar Thomas Bäck.
Personer som är ovana brukar få vara själva i vaken för att känna att de har kontroll över situationen och att de när som helst kan kasta sig upp för stegen utan att någon råkar vara i vägen.
– Jag har aldrig hört någon som sagt att de aldrig kommer att göra om det, säger Mikael.
Text: Sara Lundvall
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Foto: Johan Engman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.