Jan försöker fånga djurens karaktärsdrag

Redan vid nio års ålder började Jan Fredriksson intressera sig för att bevara djur. Sedan 20 år tillbaka är han konservator på heltid och har bland annat vunnit VM två gånger. 
– Man måste ha en bra artkännedom för att hitta djurets karaktärsdrag, säger han när Umeå tidning besöker honom.

Jan Fredriksson har sin verksamhet någon mil utanför Bjurholm. Men trots det ensliga läget så kommer kunderna från hela Sverige. När Umeå tidning hälsar på så är Jan i full färd med att färdigställa det sista på en stort antal björnar som människor lämnat in till honom för bevarande. Det är både bogmontage, fällar och hela björnar som Jan jobbar med samtidigt.
– På de här håller jag just nu på att göra det sista på ögonen. Sedan ska jag göra klart nosen och munnen, berättar Jan.
När ett djur konserveras är det bara skinnet eller fjäderskruden som används. Själva innanmätet tillverkar Jan genom att skala fram en form ur styrofoam, ett slags frigolit, som pälsen eller fågelskruden sedan limmas fast på.
– Den biten är faktiskt inte så svår. Det svåra är att få djuret att se levande ut trots att det är dött. Man måste ha en bra artkännedom för att hitta djurets karaktärsdrag och uttryck, säger Jan.

Gotlänningen Jan berättar att han började intressera sig för att konservera djur redan när han var nio år. Pappan jagade och på så sätt fick Jan tag i övningsmaterial.
– Jag lånade böcker i ämnet och läste och provade mig fram. När jag var runt 14 år sågade jag börjat få en kundkrets.
Men innan han blev konservator på heltid hann han med att jobba som kock i flera år, men för 20 år sedan tog han steget, slutade som kock och blev konservator på heltid.
Bredvid verkstaden har Jan sitt showroom. Där förvarar han de djur som han är allra nöjdast med och flera av dem har han vunnit priser för. Bland annat VM både 2011 och 2012.
– Jag gör alltid mitt bästa på alla djur som jag monterar, men ibland kan man bli less, som när jag gör massor av björnar på rad, och tävlandet blir en motivation för mig. Då kan jag gå in och vara noga in i minsta detalj. Dessutom ger tävlingarna mig möjlighet att träffa kollegor, lära mig mer och det är också väldigt spännande.
Förutom två VM titlar så har han också vunnit både SM och VM.
– Det är bara Bjurholmsmästerkskapen kvar, säger Jan och skrattar.
Han uppskattar att det finns omkring 30 konservatorer i Sverige. Men snittåldern är hög och enligt Jan är det ett yrke som snart är utrotningshotat.
– Återväxten är dålig och vi får ingen hjälp av någon myndighet. Det verkar som de räknar kallt med att kunskapen blir kvar men jag tror att om 15–20 år så är Sverige ett U-land när det kommer till konservering.
Varför har det blivit så?
– Dels är det ett slitsamt jobb och dels är det krångligt nu för tiden. Förr kunde man börja och syssla med det på sidan av, som en hobby. Men nu krävs en massa tillstånd så det blir lite som att ta körkort innan man testar att ens köra bil.
Jan tror också att det finns en missuppfattning om yrket.
– Det är ju inte så att vi vill skjuta alla djur och stoppa upp dem. Utan det handlar om ett bevarande. Jag utför inte bara jobb för privatpersoner utan det är rör sig också om muséer och Naturum. Jag har också gjort jobb för Länsstyrelsen. Men en del museum gör sig av med allt fler djur och samlar i stället DNA i databaser. Men jag tror det är viktigt att även bevara djuren för framtiden.

Trots att Jan håller mest på med däggdjur när Umeå tidning besöker honom så är det fåglar som ligger honom närmast om hjärtat. Det också med fåglar som han tagit hem sina priser med.
– Fåglar är riktigt roligt. Det är vackra djur och fascinerande tycker jag. Jag gillar också arbetet med fjäderskruden, det är pilligt men väldigt roligt.
Johan Engman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.