Kristina skapar hållbara kläder

Kristina Grahn värderar hållbarhet högt och har klädfilosofin "med en klänning kommer man långt".
För några år sedan sade hon upp sig från sin trygga anställning för att så småningom starta företaget Kikki syr, där hon bland annat skapar just hållbara klänningar.

Man skulle kunna säga att Kristina Grahn gått i sin mormors mors fotspår. Men medan förmodern arbetade som herrskräddare under 1930-talet titulerar sig Kristina modern sömmerska, som designar, konstruerar och syr klänningar och kjolar.
– Även min mormor har sytt hela livet och det är nog från henne och mormors mor som jag ärvt intresset och gåvan. Jag är självlärd genom att ha följt Project runway, Top model och alla sådana typer av program och studerat hur kläder är sydda i butik, berättar Kristina.
I syslöjden gick hon snabbt från att sy påsar till stenkulor till att börja göra sina egna kläder, och fastän hon läste naturvetenskapsprogrammet i gymnasiet valde hon att arrangera en modevisning som projektarbete medan hennes klasskompisar gjorde arbeten med mer kemiinslag.
– Jag läste programmering också och använde många program till musik och sådana saker under modevisningen, så jag lyckades få till projektarbetet ändå och få toppbetyg. Jag var den enda som lagt ner så mycket arbete, skrattar hon.

Trots sitt stora intresset för att sy kläder valde Kristina den säkra vägen efter gymnasiet. Hon utbildade sig till civilekonom, för att sedan jobba som det på olika stora företag här i Umeå.
– Men jag insåg att jag inte kan leva resten av livet så, det är för mycket jag vill göra och det finns för lite tid. Så jag sa upp mig från Volvo lastvagnar, där jag jobbade då med logistik.
Sedan 1,5 år tillbaka driver Kristina företaget Kikki syr. Hon beskriver kläderna hon gör som "snygga och praktiska kläder till kvinnor som passar det nordiska klimatet". Det handlar dock inte om funktionskläder i naturfärger – snarare tvärtom.
– Klänningar och kjolar är min grej. Jag gillar färgglad, elegant retro, mycket 50-talssiluetter. Med en välsydd klänning kommer man långt. När det är kallt är det bara att ha ett par varma strumpbyxor till.

För knappt två månader sedan flyttade Kristina in till företagsinkubatorn Uminova expression på Sliperiet och nu är hon i en fas där hon försöker forma vem hon vill vara som företagare. En av grundbultarna för Kristina är att det hon producerar ska vara hållbart.
– Jag är mycket för återbruk och gillar att använda mig av material som redan finns. Jag köper mycket på second hand, både sytillbehör och material. Ser jag en klänning som är helt hopplös men har ett fantastiskt tyg köper jag den och syr om.
Att just sälja måttsydda plagg menar Kristina i sig också motverkar slit- och slängkonsumtionen.
– Det är många som säger att det här ligger rätt i tiden, då man vet var materialet och plagget kommer ifrån och att det är custom-made. Ett välsytt plagg kan man använda mycket längre.
Det har krävts hårt arbete från Kristina för att gå från att ta på sig uppdrag på hobbynivå till att i dag driva sitt egna företag, men hon ångrar inte att hon valde att säga upp sig från sin trygga anställning.
– Det känns jättebra, jag har mycket på gång och är definitivt inte göralös. Det är många som hejar på mig också: Familj och vänner, men också helt okända på sociala medier. Det är jättekul att ha den uppbackningen, för inget kommer av sig själv.
Vad har du för mål för framtiden?
– Jag vill designa kläder och släppa en kollektion.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.