Stig Åke Lindgren reser till världens alla hörn

Han har varit safariledare i Kenya, buschflygare i Sudan och han har haft en taxirörelse i Israel. Stig Åke Lindgren är prästen vars pilgrimsfärd löper runt hela klotet – och aldrig avslutas. Nu är han pensionär, men det har inte hindrat honom från att fortsätta flyga.
– Jag har varit i över 160 länder, konstaterar han.

Stig Åke Lindgren är nyligen hemkommen från sin senaste resa till Indien och Nepal, som han genomförde i sällskap med några bekanta. Under resan träffade de en grupp ur det fattiga, förtryckta badifolket i västra Nepal.
– De är kastlösa, oberörbara. Deras flickor säljs vid tio års ålder till bordeller för en handpenning.
Resesällskapet samlade tillsammans ihop pengar och köpte ett halvt ton ris åt gruppen.
– Det räcker i fjorton dagar, och det är naturligtvis ingen långsiktig lösning, men det var det minsta vi kunde göra på plats.

Stig Åkes äventyrliga liv började som safariledare i Kenya, och senare som missionär i Sydsudan åt Lutherhjälpen. I Sudan kompletterade han sitt flygcertifikat med ett sudanesiskt och arbetade med att ordna rent vatten för dinkafolket, men tvingades fly hem när inbördeskriget bröt ut. I Libanon tjänstgjorde han som bataljonspastor för den svenska FN-styrkan.
– Jag har även ordnat resor till Israel flera gånger, och har bedrivit en taxirörelse där, samt var nära på att bygga ett hotell vid Döda havet. En svensk arkitekt var inkopplad, men vi fick inte kung Husseins tillstånd att bygga.
Han rest till över 160 länder, och är medlem i Club 100, där han tillsammans med andra globetrotters besöker udda länder. Det har dock inte varit helt riskfritt att resa runt, och han har varit nära döden ett antal gånger. Han minns särskilt en gång när han tillsammans med en kollega körde lastbil i Sudan för att frakta provianter. Då dök tio personer upp med kulsprutor och omringade dem.
– De rånade oss på allt, men de lämnade bilen. De diskuterade om de skulle skjuta oss eller inte.

Nu för tiden anordnar han sina resor med bekanta och planerar ett halvår i förväg.
– Många säger att de gärna skulle följa med, men att jag ska vänta med att fråga dem tills de också är pensionärer, för då har de tid och pengar. Men då är risken att de hamnar i broms-åldern. Man ska börja resa tidigt i livet.
Till sommaren reser Stig Åke för första gången till Botswana.
– Jag är så tacksam för att jag blev född just här i Sverige. Ett svenskt pass är så värdefullt att det inte går att värdera det.
Vad har du för råd till nya resenärer?
– Man ska alltid ha passet på sig! Somliga har det på hotellrummet, men man ska alltid ha det på sig, så man kan identifiera sig eller bli identifierad.

Fakta Sven Åke Lindgren
Ålder: 72
Bor: Teg
Familj: Hustru, en son, två döttrar
Sysselsättning: Aktiv pensionär
Dricker helst: Vatten. Kolsyrat. Med citron.
Äter gärna: Fisk
En bra bok: Bibeln
Senast sedda film: House of cards
Beundrar: Nelson Mandela
Bästa resan: Har jag inte gjort än
Om jag hade en tidsmaskin: Jesu tid hade varit spännande.
Vad skulle du tänka om du träffade dig själv på en fest?: Svår att få grepp om. Intressant person som jag gärna skulle få bjuda på lunch för att få lära känna mer.

Tim Bergström
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.