Kerstins hästar hjälper människor tillbaka till livet

”Snäll stresstålig häst med starkt psyke och som gillar att jobba med människor sökes.” Så skulle en jobbannons kunna se ut om hästarna på Fjällsmyrs gård behövde utöka sin terapiverksamhet.

Kerstin Frängsmyr står i en hage med åtta nordsvenska hästar omkring sig. De puffar på henne med mulen och flåsar i hennes ansikte. Det går tydligt att känna värmen från deras stora kroppar i höstluften.
– Du kommer att märka sen när du kör hem att du ler utan särskild anledning, säger hon.
Kerstin driver gården Frängsmyr i Innertavle och erbjuder så kallad hästunderstödd terapi. Eftersom att hon själv lidit av psykisk ohälsa så vet hon hur effektiv närvaron avhästar kan vara för att må bättre. Något som även Petra Nygren fått erfara.
– Första gången jag kom hit så ställde jag mig bara i ett hörn och grät, berättar Petra som återkommit till gården och umgåtts med hästarna, utan att nödvändigtvis rida, för att bota sin stress och depressionsproblematik.

Nu sitter hon med Kerstin i ett litet växthus på gården och pratar om de två åren som gått, vad de varit med om och hur mycket som har blivit bättre sedan deras första session. Petras lilla pudel Milton sitter i hennes knä med huvudet tryckt mot hennes bröst, nästan som om han håller koll så att hjärtat fortfarande slår. Enligt 1177 vårdguiden är forskning på behandlingar med hjälp av häst ännu för liten för att dra några större slutsatser, men några studier bekräftar att du får sänkt puls, blodtryck och lägre nivåer av stresshormoner i samvaron med hästar.
– Mycket handlar om att lära sig använda sin kropp för att påverka omgivningen, berättar Kerstin. I Petras fall så har hon blivit bättre på att sätta gränser men också att acceptera sig själv och sitt mående, sedan hon började gå i terapi hos hästarna.
– Hästen dömer inte och kräver inte att du ska hålla en fasad. Med djuren får jag vara precis som jag är, berättar hon lugnt.

Men det är inte vilket häst som helst som kan jobba som terapeut.
– All energi du utstrålar tar hästen in. De har till exempel lätt att få magsår.
Därför måste terapeuthästarna själva ha ett starkt psyke.
Även gårdshunden Akela får rycka in ibland. Kerstin blir tårögd när hon berättar om en pojke som blivit behandlad hos henne och som tidigare knappt vågade någonting alls i sociala sammanhang. Så en dag tog han med sig Kerstins bastanta, respektingivande rottweiler på stan.
– Tänk, han gick där stolt, rakt genom alla människor och såg så stark ut. Det var en underbar bekräftelse, även för mig.
Sveds Signe Söderlund
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.