Fransstylist – det nya hälsofarliga jobbet

Var och varannan kvinna förändrar sitt utseende med hjälp av löshår kring ögonen. Men den nya trenden innebär hälsorisker för fransstylisterna och få känner till vilken skyddsutrustning som krävs.

Salongerna där kunder erbjuds att förlänga ögonfransarna har ökat explosionsartat de senaste åren. Branschen har utvecklats snabbt och långt ifrån alla följer säkerhetsföreskrifterna. Fyra fall har hittills i år kommit in till Arbets- och miljömedicinska kliniken i Umeå där fransstylister rapporterat rinnig näsa, ögonirritation och hudreaktioner. Ångorna från det snabbtorkande limmet som används för att fästa fransarna innehåller nämligen så kallade cyanoakrylater som är kända för att vara hälsofarliga. Kemikalierna har länge använts inom industrin.
– Där vet man hur viktigt det är att skydda sig. Nu har kemikalierna börjat användas i en arbetsmiljö utan kunskaper om riskerna, säger yrkeshygieniker Ingrid Liljelind på Arbets- och miljömedicinska kliniken i Umeå.

Verksamheter som erbjuder ögonfransförlängning omfattas av flera krav och lagar. Föreskrifterna säger att om du arbetar med ämnen som innehåller cyanoakrylater i mer än 30 minuter i veckan måste först vara läkarundersökt och ha intyg på att du inte lider av någon lungsjukdom. Annars kan din arbetsgivare bli bötfälld av Arbetsmiljöverket. Enligt yrkeshygieniker Kåre Eriksson på Umeå Universitet, bör fransstylisterna använda effektiva skyddshandskar av nitrilgummi ochbfrisklufttsmasker, samt ha bra ventilation i rummet där arbetet utförs och gärna använda sig av en punktutsug nära kunden.

Fransstylist Julia Juneblad blir förvånad över att det är så stränga regler kring yrkesutövandet.
– Jag har ju astma så lite orolig är jag. Tur att jag inte jobbar heltid med det här nu innan det blivit helt säkert, säger hon. Hon är besviken över att hon inte fått information från kursledarna eller från återförsäljarna om hälsoriskerna men tror ändå att branschen kommer att utvecklas till att bli säkrare:
– Det har faktiskt gått väldigt mycket framåt, säger hon.
Sveds Signe Söderlund
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.