Tävla med din bästa sommarbild

Vi på Umeå tidning vill ha dina bästa sommarbilder. Därför ordnar vi nu en tävling där tre personer vinner en inramning och en förstorning av en bild.
För att just du ska ha större chans att vinna har Umeå tidnings bildjournalist Johan Engman delat med sig av sina bästa tips.


Varför har vi den här tävlingen?

– Vi vill ge våra läsare chansen att dela med sig av sina bästa sommarminnen. Alla har ju med sig en kamera i dag via mobilen så det tas väldigt många bilder runt om i kommunen.

Jag tycker ofta att det är så att när någon vill visa en »fin bild« så är de själva jättestolta, medan bilden kanske inte är så fin som de tror. Hur ska man tänka om man vill ta en bra bild?
– Ofta är det så att folk tycker att de tagit en bra bild för att de var där vid själva tillfället eller att de har en relation till det som fotograferats, men det krävs mer än så för att en bild ska bli bra. Det finns några olika saker man kan tänka på:

• Ta många bilder. Det är större chans att du får en bra bild ju fler bilder du tar på det du fotograferar. Var inte rädd att fota när vädret är dåligt. Då blir ofta bilderna bättre. Det är svårast att fota en solig dag med klarblå himmel, eftersom skuggorna blir skarpa och personer oftast kisar. Det bästa vädret, rent fotomässigt, är mulet väder. Fotograferar du med mobilen finns massvis med appar som du kan redigera dina bilder i.

• Variera ljuset. Olika ljus i bilderna skapar olika känslor i bilden. Fundera över vilken känsla du vill förmedla i den bild du ska ta och bestäm dig sedan för om du vill ha med-, mot- eller sidoljus.

• Gå närmare. Var inte blyg. Det blir oftast bättre om du går närmare och det blir oftast bättre än att använda zoomen. Fotar du ett porträtt så välj en lugn bakgrund där det inte händer så mycket saker. Ska du fota barn eller djur så gå ner på deras nivå genom att, till exempel, sätta dig på huk.

• Natur och landskapsbilder. Ska du fota ett landskap eller någon annan naturbild, dela upp den i förgrund, mellangrund och bakgrund. Bilden får då tre olika »lager« och du får mer djup i bilden. Tar du en bild på ett hav så kanske man kan ha ett träd i förgrunden en person i mellangrunden och en fin solnedgång i bakgrunden.

• Ta bilder som inte är perfekta. Alla bilder behöver inte visa ett perfekt ögonblick. En bild där grillningen har gått åt skogen, köttet brinner och någon står och svär och släcker elden med en vattenkanna kan bli väldigt roligt. Allting är inte perfekt i livet, våga visa det i dina bilder också.
Marilén Karlsson
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Fakta: Såhär tävlar
För att tävla ska man maila in sin bild till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. och bilderna måste vara inskickade senast 31:a juli.
Man får skicka in hur många bilder man vill, men de måste vara tagna den här sommaren.
I numret som kommer den 10 augusti kommer vi välja ut ett urval av bilder som kommer publiceras på fyra sidor i tidningen. Då kommer vi även att presentera de tre vinnarna som vinner en förstorning och inramning av valfri bild av Sandro.