Lägret där machokultur byggs bort

Det tog en minut, sedan var platserna slut till årets feministiska byggläger i Umeå.
Förra veckan samlades så ett 40-tal kvinnor och transpersoner för att under fyra dagar lära sig bygga och meka.
– Det är kul att få lära sig bygga av någon som kan, och här är atmosfären tillåtande, säger Anna Wibron.


Det duggar lätt och himlen har antagit sin gråaste nyans. Trots det står en grupp människor och tar för sig av förmiddagsfikat som dukats upp på gårdsplanen i Nordansjö. 35 deltagare och ytterligare några workshophållare samt volontärer har tagit sig ut till den lilla byn mitt ute i skogen, för att under tre dagar lära sig bygga och meka. Det är tredje året i rad som det feministiska bygglägret arrangeras av en grupp privatpersoner och lägrets popularitet går inte att ta miste på.
– På mindre än en minut var det fullt. Vi släppte platserna 00.00 och när jag öppnade datorn på morgonen fick jag en chock, säger Sam Skoglund, en av arrangörerna.
Deltagarna kommer från spridda delar av Sverige och många har fått nys om lägret genom kompisar och sociala medier. Det som lockar många är att de får lära sig bygga i en trygg miljö.
– Det finns många nyfikna som vill lära sig, men många är rädda för att misslyckas, säger arrangören Ellen Holmström.
Sam fyller i:
– När jag pratat med de som är med säger de att här får en bygga i sammanhang där en inte blir rättad av någon annan som vill ta över. Här är approachen "vi lär oss tillsammans".
Det feministiska bygglägret är separatistiskt och öppet för kvinnor och transpersoner.
– Som byggbranschen ser ut – och även när det gäller byggande i hemmen – verkar det vara män som tar utrymmet. Därför vill vi prioritera kvinnor och transpersoner, förklarar Ellen.

Efter förmiddagsfikat fortsätter dagens första workshoppass. Deltagarna är indelade i grupper som under helgen varvar mellan att lägga tak på en arbetsvagn, renovera fönster, skruva i cyklar, bygga ett dass och en trädgårdskompost samt tälja. Det finns även en station för "do it together-projekt", där deltagarna får bygga vad de vill. Vid den stationen, som är inhyst i en lada, står Rebecka Rita, Charlie De la Camp, Hanna Brännström och Maria Carlsson och bygger hyllor. Rebecka är volontär på lägret och har åkt från Stockholm för att vara med.
– Det är fett att vara i skogen, bygga och få vara queer. Här finns ingen machokultur utan vi hjälps åt allihop, konstaterar Rebecka glatt.
För Rebecka var det snarare skogen än byggandet som lockade. Ragna Gillgren, som håller på hugga ur trästycken till utedassets syll, är däremot i första hand på bygglägret för att just lära sig bygga.
– Jag har försökt bygga en vedbod tidigare och trodde det skulle vara lättare. Men då hade jag heller inte alla verktyg. Jag tycker det är kyl att bygga och att nu få lära mig mer i ett tryggt sammanhang känns jättefint, säger Ragna.
Deltagarna på lägret är samstämmigt positiva till arrangemanget, stämningen och de kunskaper de tillskansar sig där. Emmelie Renlund, snickare och anställd av fackförbundet Byggnads till vardags, håller i workshopen i att lägga tak och är även hon entusiastisk kring arrangemanget.
– Det är ett sjukt bra initiativ. Det är otroligt många icke-män som inte vågar bygga och vi på Byggnads har själva pratat om att ha byggläger för främst högstadietjejer för att locka fler till branschen, säger hon.

När dagarna av byggande är över och kvällarna tar vid väntar andra aktiviteter i Nordansjö, såsom filmvisning, disco och korvgrillning. Sover gör deltagarna i tält ute på en intilliggande åker, men eftersom vädret är bistert har många flyttat in till huset där flera av arrangörerna bor i ett kollektiv. Golvet på övervåningen är näst intill täckt att madrasser och täcken.
Till nästa år vill Ellen Holmström och Sam Skoglund sprida information om bygglägret till fler för att få större spridning på deltagarna. Däremot tror de att det kommer bli svårt att låta lägret växa till exempelvis fler tillfällen.
– Det är jobbigt att säga nej till personer, men att ha två läger skulle nog inte fungera varken stödmässigt eller orkesmässigt, säger Sam.
Ni är en grupp privatpersoner som ordnar detta utan någon ekonomisk vinning. Varför?
– Egentligen är det en egoistisk anledning: Att det är väldigt, väldigt fint att lära känna nya människor. Och så vill vi kunskapsutjämna inom byggande, så att det inte blir ett lika stort steg att bygga själv när en åker härifrån, säger Sam.

Text: Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Foto: Johan Engman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.