Premiär för Umeå tidnings pris Guldpippin

Det är lätt att bli betuttad i Umeå som stad och det beror till stor del på invånarna. Här finns fina förutsättningar att göra sin röst hörd och bli lyssnad på. Många använder sin kapacitet för att göra gott för staden och för oss som bor här. Det tycker vi på Umeå tidning är viktigt och vi har därför valt att dela ut utmärkelsen Guldpippin till en person. Bland alla som läsarna har nominerat har vi valt ut tre finalkandidater som på sitt sätt har gjort något gott under år 2015. Här kan du läsa om dem. Vem som vinner får du veta om ett par veckor.

ENGAGERADE SIG FÖR FLYKTINGARNA

När en volontär från Refugees welcome Malmö frågade på Facebook om någon i Umeå kunde starta ett nätverk här reagerade Derya Koyuncu instinktivt och började organisera hjälpinsatser. – Det är en självklarhet att hjälpa de som har det svårt, säger hon.

I nästan två månader var Derya och ett stort antal andra volontärer vakna om nätterna för att hjälpa flyktingar som stannade till i Umeå under några timmar på sin väg norrut.
– Vi jobbade med att ge dem mat, något varmt att dricka och medicinsk hjälp. Det var jättehektiska veckor, majoriteten av oss var unga vuxna som hade studier eller jobb vid sidan av så det blev lite sömn. Den tuffaste utmaningen med att möta människor på flykt varje dag var dock att höra de berätta om resorna de gjort för att ta sig hit, menar Derya.
– De kunde ha åkt båt flera dagar, syskonen kanske hade gått bort, deras barn hade dött … Vi var tvungna att vara starka hela tiden, eftersom vi hade bestämt att vi inte skulle visa känslor på det sättet för att de inte skulle känna att vi tyckte synd om dem. Vi skulle visa empati.
När regeringen stängde Sveriges gränser upphörde flyktingströmmen – men däremot inte Deryas engagemang. Nu jobbar hon som flyktingstöd på ett asylboende och stora delar av lönen ger hon tillbaka till de boende.

STARTADE NÄTVERKET VÄN I UMEÅ

Åsa Norin är en av initiativtagarna till nätverket Vän i Umeå. Hon arbetar i dag både ideellt och i tjänsten som diakon vid kyrkan på Campus med att skapa förutsättningar för vänskap mellan nyanlända och etablerade Umeåbor.

Idén till Vän i Umeå föddes på hösten 2011 och det senaste året har intresset för att engagera sig i nätverket vuxit enormt. Det hela är ett samarbete mellan bland andra Röda korset, Rädda barnen, KFUM och Ålidhemskyrkan där fokus ligger på att para ihop SFI-elever med svenskar för att hjälpa båda grupperna att hitta nya vänner. Totalt samverkar ett tiotal organisationer i integrationsarbetet.
– Vi startade detta för att vi tyckte att vi lever i en segregerad stad och att det är svårt att få till naturliga mötesplatser mellan invandrare och svenskar. Förutom att vi matchar ihop familjer och personer med varandra så anordnar vi även gruppaktiviteter som knytisfika, fotboll och volleyboll för att skapa sammanhang där man kan mötas och lära känna varandra, säger Åsa Norin, som lägger 20 procent av sin tjänst samt en stor del av sin fritid på matchningsarbetet.
Hur många vänner har du parat ihop?
– Jag har gjort ungefär 420 matchningar och eftersom det många gånger rör sig om familjer, så är mer än 1000 personer involverade.

DAVID SATTE UMEÅ PÅ FILMKARTAN

Kortfilmen "Kung Fury" tog världen med storm under 2015. Den visades på den prestigefyllda filmfestivalen i Cannes, den vann en Guldbagge och sedan premiären har den visats över 26 miljoner gånger på Youtube. Hollywood kan inte sluta hylla filmen och skaparen David Sandberg har utan satt Umeå på kartan.

Actionkomedin "Kung Fury" har hämtat inspiration från 1980-talets polisfilmer och finansierades till största del genom Kickstarter. Det lilla gräsrotsprojektet från Umeå gjorde en trailer, satte upp ett mål och hoppades på det bästa. Målet var 200 000 dollar men innan kampanjen var slut hade man samlat in drygt 630 000 dollar. Trailern blev en dundersuccé världen över. Kändisar som Elijah Wood, Seth Rogen och många fler var som förtrollade och David Hasselhoff togs in för att göra ledmotivet.
När väl filmen hade haft premiär i maj 2015 har succén bara fortsatt. David Sandberg spenderar mycket tid i USA där många har uttryckt intresse för att producera en långfilmsversion. Bland annat så har han suttit ner på ett frukostmöte med ingen mindre än filmlegendaren Steven Spielberg.
– Han hade sett filmen och blivit eld och lågor, sade mamma Kristina Bergwall Sandberg till Folkbladet vid tidpunkten.
"Kung Fury" visades på filmfestivalen i Cannes och i januari vann den pris för bästa kortfilm på Guldbagge-galan. David Sandberg nomineras för sin fantastiska framgång och att han med den har hjälpt till att marknadsföra Umeå världen över.
– Det känns sjukt kul med den uppmärksamheten projektet har fått. Det är många hjältar från Umeå som har ställt upp och gjort detta möjligt, det kommer jag alltid vara tacksam för. Tack Umeå tidning för denna nominering, säger David Sandberg.
Redaktionen
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.