Unga kvinnor rädda för att gå ensamma

Två av fem unga tjejer känner sig otrygga när de går ensamma på kvällen i Umeå. För bara två år sedan var det bara hälften så många som upplevde samma otrygghet.
– Går jag ute en fredagskväll tittar jag mig alltid över axeln och håller överfallslarmet i handen, säger 18-åriga Alicia Sjöberg.



Förra veckan presenterade Umeå kommun resultatet av årets Ungaenkät, i vilken drygt 4 500 unga i åldern 13–18 år svarat på frågor om sitt mående. Ett resultat som både Seth Åberg, processledare vid UmeBrå, och Ann-Christin Gradin, utbildningsdirektör, finner alarmerande är att 39 procent av tjejerna inte upplever sig trygga när de går ensam på kvällarna. År 2014 var motsvarande andel 23 procent.

Alma Heby Österberg är 16 år och går första året på Dragonskolans naturvetenskapsprogram. Hon berättar att hon ofta upplever sig otrygg när hon rör sig i det offentliga rummet – men att källan till otryggheten är svår att definiera.
– Jag är själv inte riktigt säker på vad jag är rädd för, för jag har aldrig haft problem själv. Men det känns som att kvinnor i min ålder är en utsatt grupp, det är mycket som visar på det. Många blir utsatta för allt från hot, kränkningar och taskiga kommentarer till grövre brott som att bli tafsad på eller till och med våldtäkt, säger Alma.
Alma berättar vidare att hon försöker att inte känna sig otrygg utomhus om kvällarna. Såväl nyheter som människor runt omkring påminner dock henne ofta om att det inte är riskfritt att vara kvinna i dagens samhälle.
– Man blir ju alltid tillsagd att "tänk efter, gå inte hem själv", "du får aldrig sätta dig i en bil med en främmande person", "drick aldrig något som någon erbjuder dig". Sådant får man höra från ung ålder och det fortsätter även när man blir äldre.

Alicia Sjöberg är 18 år och går tredje året på Dragonskolans ekonomiprogram. Tillsammans med två andra driver hon UF-företaget Staysafe alarms UF, som säljer överfallslarm. När de gjorde en egen undersökning bland gymnasieelever visade den att sex av tio tjejer känner sig osäkra när de rör sig ute.
– Det är för jävligt, så ska det inte vara. Vi tycker att alla tjejer ska gå runt med överfallslarm, fast vi vill inte att det ska behövas. Men det är en lösning för att känna sig tryggare, säger Alicia.
Om de ser någon mer långsiktig lösning på problemet med otryggheten har Alma och Alicia svårt att svara på.
– Det finns ingen quick fix, man kan inte bara säga åt alla att sluta så löser det sig, konstaterar Alma.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

"Ledsamt att se resultatet"

– Det är lite trist att vi jobbat hårt på det här området och nu ser negativa resultat, säger Seth Åberg, processledare vid UmeBrå, om tjejers upplevda otrygghet i det offentliga rummet.

När resultatet från förra Unga-enkäten presenterades för två år sedan lyfte styrgruppen bakom den fram trygghetsfrågan som ett prioriterad område. Sen dess har Umeå kommun jobbat med olika insatser, såsom föräldravandringar och en översyn av stadsbilden.
– Det känns ledsamt att se resultatet nu, det är ett misslyckande om så många tjejer upplever otrygghet, säger Ann-Christin Gradin, utbildningsdirektör.
Vad den ökade rädslan för att bli misshandlad, överfallen eller våldtagen beror på har Seth Åberg svårt att svara på. Det har inte skett någon ökning av anmälningar gällande sexuellt ofredande och våldtäkter eller någonting annat som direkt kan förklara utvecklingen.
– Vi måste jobba smartare med den här frågan. Ibland när man lyfter trygghetsfrågan blir fler otrygga, för att de tror att det finns något de ska vara rädda för, säger han.
Av killarna som svarat på Unga 16-enkäten var det bara sex procent som svarade "nej" eller "vet inte" på frågan om du känner sig trygga med att gå ensam på kvällen.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.