Utan livlina och flytväst på tunn is

Att stå ensam på en scen och försöka få folk att skratta är många gånger detsamma som att ge sig ut på tunn is. Det är en utsatt plats att befinna sig på, men medlemmarna i Umeås stand up-klubb – som heter just På tunn is – hoppas att fler ska våga ta den.
– Det är skratten som driver oss. Ju mer skratt, desto mer payoff, säger komikern Erik Edler.

Vi träffar några av klubbens medlemmar på Guitars, där de sedan mitten av september kör stand up i princip varje torsdag. Att klubben nu har det stället som en fast punkt med en egen scen är något som producenten Marcus Bodin tycker är viktigt av flera skäl.
– Komiker behöver rutin. Vi vill kunna vässa de som redan är igång och etablerade och samtidigt vara en plattform för nyfikna nykomlingar som vill prova på. Kör man varje vecka finns det förutsättningar för att alla ska kunna utvecklas, säger han.

Rookien i gänget, Sebastian Öberg, berättar att han mest bara var exalterad första gången han stod på scen i februari och att nervositeten kom senare.
– Jag var mer nervös andra gången för då visste jag mer vad som krävdes. Det gäller att man har koll på vad man ska säga och ha bra energi.
De mer rutinerade håller med om att det är viktigt att skapa en bra energi i rummet och ta vara på samspelet med publiken. Lyhördhet och förmågan att fånga upp det som händer kommer med ökad erfarenhet. Publiken måste kunna känna sig trygg i att den som står på scen har koll på läget, menar komikern Jonni Salimi.
– Man måste visa att man behärskar det hela och är lugn i det, säger han och får medhåll av Andreas Södermark.
– Har man själv roligt så är det större chans att de andra i rummet också har roligt.
Alla i gruppen är överens om att det handlar om att våga prova. Nykomlingar är välkomna och i klubben finns en liten handlingsplan för hur man stöttar rookies.
– De som är helt nya får börja med att bara köra några minuter. Sedan får man feedback, förklarar Marcus Bodin, som även fungerar som en slags mentor för medlemmarna.
Att misslyckas ibland hör till och betraktas till och med som något som måste ske.
– Det finns ingenting som är så effektivt för att minska rädsla som att göra misstag inför publik. Man måste bomba. Det är ett sätt att se vad som fungerar och inte plus att man lär sig att det inte är så farligt om allt inte är perfekt, säger Andreas Södermark.
Ett säkert sätt att börja är att skämta om sig själv, menar komikerna, eftersom det öppnar upp för både igenkänning och skratt. Daniel Renvall började skriva stand up 2011 när han drabbades av testikelcancer. Humorn blev ett sätt att se lite ljusare på tillvaron och ett sätt att skratta åt eländet.
– Jag driver med mig själv och min cancer. En del tycker kanske inte att man kan skämta om det, men det är ju min egen cancer jag skämtar om. Just testikelcancer är väldigt stigmatiserat och hör ihop med manlighet och hela den skiten, så det går att göra kul på flera olika vis, säger han.

Estradpoeten och författaren Solja Krapu är ett välkänt namn som också brukar gästa klubben ibland. Enligt henne är det extremt viktigt att vara sig själv och att hitta sin egen röst. Något som hon tycker att komikerna i På tunn i lyckats med.
– Alla har sitt eget personliga tilltal. Själv har jag aldrig upplevt att stand up varit min huvudgenre, men jag har sett det som en utmaning eftersom det är den svåraste genre som finns. Det är ett bra sätt för mig att testa mina gränser. Man lägger sig själv i blöt, berättar hon när vi når henne över telefon.

Men även om det är svårt och läskigt finns det många som är nyfikna och vill prova på. Umeåkomikern Tora Larsson har under våren lett helgkurser i stand up där tolv nybörjare mellan 13 och 65 år deltagit. På kurserna har majoriteten varit kvinnor.
– Det är mest män som håller på med stand up, men det kanske är så att många kvinnor vill ta chansen när den erbjuds, säger Tora Larsson.
Kursdeltagarna har fått lära sig hur man skriver skämt och fått träna på dem. De har även fått öva på att uppträda.
– Vad de flesta märker är att det är en sak att sitt hemma och komma på vad de ska säga och en helt annan att stå inför publik.
För ett par veckor sedan bjöds dessutom kursdeltagarna in till På tunn is för att testa att köra i skarpt läge. Stämningen inför detta beskriver Tora som skräckblandad förtjusning.
– Det som är positivt är att det var en möjlighet att få göra det tillsammans. De flesta nybörjare är ju annars ensamma på den resan. Vi har haft mycket fokus på att hjälpa och peppa varandra, säger hon.
Sara Lundvall
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.