Varnar för risker med för lite idrott i skolan

I tv-programmet Gympaläraren försöker programledaren Kalle Zackari Wahlström få högstadieelever att röra på sig mer. Umeåbon Björn Hällgren har kämpat för samma sak i 25 år, då han aktivt jobbat för mer idrott i skolan.
– Att skära ner på idrottstimmar samtidigt som barn blir mer stillasittande – hur dum får man bli? undrar Björn.

Björn Hällgren har en bakgrund som sjukgymnast och gymnasielärare i idrott och hälsa. I båda yrkena har han sett hur viktigt det är med fysisk aktivitet från tidig ålder.
– Jag gjorde barfotaforskning bland mina patienter med ryggproblem, där det visade sig att 80 procent av de jag behandlade inte tränade alls. När jag ställde en följdfråga om hur fysiskt aktiva de varit som barn var det nästan samma 80 procent som inte rört på sig som barn, berättar Björn.

När han sedan jobbade som idrottslärare upplevde han att många barn var mycket sämre tränade, jämfört med när han själv växte upp.
– Människan är av naturen lat och det i kombination med att den tekniska utvecklingen gått framåt gör att många unga blivit mer passiviserade. Jag blev ledsen och beklämd över att se det. Och samtidigt har politiker, de dumskallarna, minskat idrott och hälsa i skolan.

I över 25 år har han varit självutnämnd hälsolobbyist, gjort namninsamlingar mot politiska förslag om att göra idrotten frivillig i skolan och träffat hundratals riksdagsledamöter för att försökt höja idrottsämnets status. Mindre idrott är förödande för folkhälsan, menar Björn, och nämner en rad olika folksjukdomar som till stor del orsakas av brist på motion: Övervikt, diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdomar, rygg- och nackbesvär, psykisk ohälsa och stress.
– Att skära ner på idrotten är samhällsekonomiskt vansinnigt. Men det bästa av alla argument till att inte göra det är att de som rör på sig klarar skolan bättre. Det är bevisat att att man blir smartare av att träna. Det borde få alla att kräva mer idrott i skolan.
Hur tror du att framtidens unga kommer må om de inte rör på sig mer?
– Framtiden ser redan dålig ut. Det här är inte en kommande hälsobomb, utan en pågående.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.