Kompisgänget öppnar e-sportbar

I vår öppnar en e-sportbar i Umeå. Den är tänkt att bli en mötesplats för intresserade och har vid öppning plats för cirka 60 gäster. – Det sociala kring e-sport kommer att vara kärnan, säger Johan Tjäder, en av de nio grundarna och ägarna.

Det var i september förra året som idén föddes. De nio kompisarna, alla Umeåbor i 30-årsåldern, bestämde sig för att skapa en plats där alla med ett e-sportsintresse kan träffas. När de hittade lokalen i Bågenhusen gjorde de slag i saken och köpte den. Nu återstår väntan på att få klart med serveringstillstånd samt få till inredningen. Om allt går som planerat ska baren – som har namnet Connect – öppnas i mitten av april. Grundkonceptet går att likna vid sportbaren O´Learys där flera tv-skärmar visar sport. Skillnaden är att hos Connect kommer det visas e-sport.
– E-sport fyller arenor på samma sätt som "vanlig" sport och vi vet att intresset växer, säger Johan Tjäder.
Exakta öppettider har de inte fastslagit än, men säkert är att de kommer att hålla öppet fredag–söndag och att samtliga ägare ska arbeta där vid sidan av sina ordinarie sysselsättningar. När det gäller syftet med Connect så handlar det inte om stora vinstmål utan de återkommer till att tala om den sociala aspekten och att lyfta e-sporten.
– Även om gaming och e-sport växt sig väldigt stort i världen så kan det i dag nästan vara stigmatiserande att spela. Vi vill visa e-sport och gaming från sin rätta sida, säger Danny Persson.
Här ser de möjlighet att göra samhällsnytta och planerar att bland annat hålla informations- och föräldrakvällar på sikt.
– Det är naturligt att det blir kulturkrockar mellan generationer, så har det alltid varit. I grunden så bottnar det i att man saknar förståelse och här hoppas vi kunna dela med oss av egna erfarenheter och även kunna visa det positiva med e-sport och gaming, säger Danny Persson.
Själva finansieringen står ägarna själva för och för att få större möjligheter att skapa en så bra mötesplats som möjligt kommer de att använda sig av crowdfunding. I dagarna planerar de att lansera sitt projekt via Kickstarter. 
Elisabeth Glaas
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.