Barnens egen litteraturfestival ska fylla Väven

På kort tid har en litteraturfestival för barn växt fram. I samband med årets Littfest presenteras nu ett initiativ på Väven – helt och hållet för barn och unga.
– Det här är en testraket, men ser man till bredden i programmet tror jag att vi kommer att locka många besökare, säger projektledaren Eva Gustafsson.


Umeåborna har numera vant sig vid att Littfest varje vår fyller folkets hus till bristningsgränsen. I år hoppas Umeå kommun, Länsbiblioteket Västerbotten och Folkets bio även kunna locka besökare till Väven och har riktat in sig på en yngre publik till Barnens littfest.
Trots att det varit snabba ryck från idé till förverkligande har ett innehållsrikt program tagits fram för den 18 mars. Det blir alltifrån släppfester, sagor och skapande till rysliga rysare och molnskådning.
– En häftig grej är att vi kommer att ha ett ritbattle mellan Johan Unenge och Stina Wirsén. I battlet är jag domare och barnen är juryn som också ger uppdrag och avgör vem som är bäst, berättar bibliotekarien Marcus Biderholt, som även lett barnprogrammet »Bokslukarna« i SVT.
Johan Unenge och Stina Wirsén hör till Sveriges mest framstående illustratörer och under dagen kommer även Wirséns Vem-filmer att visas på Vävenscenen.
– Det vi verkligen försökt värna om i den här satsningen är att festivalen ska vara för barnen. Oftare än man tror kan det bli fokus på föräldrar eller lärare, men här är det tänkt att vi ska inspirera barnen och vi fokuserar exempelvis på mötet mellan barn och författare. En stor del av programmet är också eget skapande, säger Eva Gustafsson.

Även om Barnens littfest är någonting helt nytt har gensvaret från författare och illustratörer varit stort. Så stort att man till och med tvingats tacka nej till intressanta gäster som velat medverka. Förhoppningen från arrangörerna är redan nu att den här avknoppningen till Littfest ska vara återkommande, då de uppfattar ett sug
efter just den här typen av evenemang för barn.
– Det här är någonting som vi vill fortsätta med. Det är roligt när alla verksamheter i huset samarbetar kring ett projekt, säger Cecilia Flodström, programproducent på Umeå stadsbibliotek.
Genom att fylla olika ytor i Väven med diverse aktiviteter räknar man med att kunna ringa in en målgrupp ända upp till 15 år.
– Det är fantastiska lokaler vi har här och barnplanet har blivit väldigt populärt. Barnfamiljer har tagit verkligen tagit till sig det här huset, säger Marcus Biderholt.
Sara Lundvall
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.