Albumaktuella Freakin Lizard laddar för festival

Rättfram kickass rock'n'roll och vråla med-refränger. Umeåbandet Freakin Lizard kommer med ny fart och en färsk platta in i årets House of metal-festival.
– Det känns sjukt stort att få öppna på Studion. I mina ögon är det den bästa scenen, säger bandets grundare Anders Almqvist.


Även om Freakin Lizard är en relativt ny sättning så är det en tajt trio som står startklara inför helgens House of metal. I dag, onsdag, släpper bandet fullängdaren »Y not?« och gör i samband med det en spelning i P4 Västerbotten. Det handlar om medryckande, fartfylld rock, där initiativtagaren Anders Almqvist inte kunnat låta bli att skriva en och annan popinspirerad refräng.
– Det blir väldigt melodiöst men den attityd vi är ute efter finns där, säger han när vi träffas i replokalen på Umestan.
Basisten Robert Arnlund skämtar om att Freakin Lizard är det enda band bland årets House of metal-bokningar som går att spela i Sveriges radio P4. Även om den stora inspirationskällan är energiska Danko Jones, som intar Idun på lördag, är det lätt att dra paralleller till Hellacopters och Backyard babies.
– Jag hoppas att folk kan se oss som ett nytt tillskott. Att vi kan dela på stafettpinnen och komma med ny fart, säger Robert Arnlund.
Bandet har tidigare släppt EP:n »2 b bad«. Singlarna »Hear u scream« och »Hard trigger« från första fullängdaren, som de nu är aktuella med, släpptes helt nyligen.
Trion har spelat ihop i drygt ett år, men idén till soundet har länge legat och grott hos sångaren och gitarristen Anders Almqvist. Det ska vara enkelt och rakt – men just det enkla är ofta det som är svårt, menar han.
– Det var svårt att hitta en trumslagare som kunde spela på rätt sätt. Det måste vara någon som fattar grejen, förklarar Anders.

På nya plattan spelar trummisen Henka Johansson, men det är Alex Gustavsson som nu håller i taktpinnen i replokalen och på scen. Och han har fattat grejen.
– De fintade mig in i det här. Det har varit en utmaning, men jag gillar att utmana mig själv, säger Alex.
Att bandet på fredag ska vara först ut i Studion betraktar de som det bästa som kunde hända.
– Det ska bli kul att öppna hela festivalen. Vi blir som en förlängning på förfesten på något sätt och det är där vi gör oss bäst, säger Anders.
Sara Lundvall
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.