Gun Stenmark kastar nytt ljus på känslosam konst

När yngste sonen diagnosticerats med en ovanlig form av utvecklingsstörning blev textilkonst ett andningshål för Gun Stenmark.
I många år hjälpte konsten henne att hitta balans i tillvaron, men när familjen drabbades av ytterligare ett tufft besked försvann inspirationen till skapandet helt.
Tavlorna, som i många år förvarats i ett förråd, hänger nu i en utställning på Öppen vägg på Väven.
– Det är ett sätt att avsluta och knyta ihop säcken, säger Gun, som nu hittat ett nytt uttrycksätt i sitt skrivande.


Det är många minnen och känslor som vävts in i textilkonstnären Gun Stenmarks verk, av vilka tolv stycken nu går att beskåda i en vårvintrig fönsterkorridor på Väven.
– Jag har varit och köpt spottar till tavlorna, berättar Gun Stenmark, medan hon riktar belysningen på de nyligen upphängda textilkonstverken, som just den här dagen fullkomligen badar i solsken.
Att tavlorna, som förvarats undanskymt i många år, nu plötsligt får komma fram i ljuset beror på att Gun ska donera pengarna från all eventuell försäljning till yngste sonen Kalles gruppboende i Umeå.
– De ska åka på studieresa till Småland i sommar, förklarar hon. Jag tycker att det är fantastiskt bra att de kommer iväg.

Gun Stenmark SL 04

När Kalle var sex år fick han diagnosen Fragilt X-syndromet, en utvecklingsstörning ofta kombinerad med autism. Då, i början av 1980-talet var han bland de första barnen i norra Europa som fick denna diagnos.
– Jag märkte tidigt att någonting var fel. Mitt lilla barn svarade inte på beröring eller gav ögonkontakt som man kunde förvänta sig. Först tyckte läkarna väl att jag var överenergisk och ville inte lyssna på mig. De trodde att jag hade överkrav på barnet eftersom jag var lärare, men en mamma känner sådant här även om man kanske inte vill erkänna det direkt.

Det är inte alla föräldrar som får veta vad deras barn har för diagnos och för vissa kanske det heller inte spelar någon roll, förklarar Gun, som själv upplevt en lättnad över att få veta.
– Jag ville veta vad det var så att jag kunde skaffa mig kunskap och hjälpa på bästa sätt. Jag utbildade mig till allt jag kunde använda för att hjälpa till.
Hon vidareutbildade sig till specialpedagog och talpedagog och arbetade bland annat på Hagaskolan under många år innan hon tog steget över till universitetet, där hon fram till pensionen jobbade med att utbilda specialpedagoger. Mellan åren 1973 och 1996 satsade Gun Stenmark även på sina textila kollage och har spenderat mycket tid tillsammans med familjen i Frankrike, där hon haft en rad utställningar. Från början var konsten mest en hobby, ett sätt att hantera stress och ladda batterierna medan barnen var små.
– Konsten blev en annan värld som jag kunde sitta och drömma mig in i. Det gav mig kraft.
Även om skapandet i textil var livsviktigt och någonting hon fick uppskattning för, så kan Gun säga nästan på dagen när det tog stopp. Ett oväntat telefonsamtal från en sjuksköterska som meddelade att de hittat elakartad cancer hos äldste sonen Nils-Johan.
– Jag blev så chockad att jag sa att de fått det hela om bakfoten. Jag sa att här är det ingen som är sjuk och så lade jag på luren.
Men sköterskan ringde upp igen och på sin 18-årsdag var Nils-Johan tvungen att amputera sitt ena ben. Även om allt gick bra och sonen än i dag är cancerfri, så hände någonting med Guns glädje för konsten.
– Det fanns ingen glöd, inga känslor. Det var som iskallt och luften gick helt ur mig. Jag blev så chockad att jag blev omregistrerad i huvudet, berättar hon.

Inspirationen för konsten försvann och kom aldrig tillbaka. Utställningen på Väven, som ska pågå fram till 11 mars, blir den sista. Gun Stenmark har dock funnit ett nytt uttryckssätt i sitt skrivande och snart ska hennes andra bok »Den gyllene pekpinnen« tryckas.
– Den handlar om mitt liv som lärare och specialpedagog. Jag vill hylla läraryrket som jag tycker är så fantastiskt. Att få jobba i skolans värld är en favör fler borde söka sig till. Det är mycket som förändras i skolan nu, men det är sådant som gör att vi utvecklas som människor.
Den första boken med titeln »Att ha en vuxen son med diagnos« är en självpublicering som utkom för några år sedan och Gun visar en inplastad debattartikel skriven av Monica Reichenberg, professor vid institutionen för pedagogik och specialpedagogik, Göteborgs universitet. Professorn argumenterar för att boken borde läsas av personer inom omsorgen och av politiker eftersom den ur ett föräldraperspektiv följer ett barn med utvecklingsstörning från födsel till vuxen ålder, någonting som hon menar är unikt.
– Boken har befriat mig från mycket. Det var skönt att kunna titta på alla minnen på avstånd, tidigare har det varit mer panik. Det jag vill med boken är att alla ska förstå att Kalle är en fantastisk person med mycket att ge. Vi behöver olikheter i vårt samhälle och han har verkligen lärt mig mycket om livet, säger Gun Stenmark.
Sara Lundvall
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.