Redo att representera Sverige i Paralympics

I somras blev Umeåbon Erik Vikström ny förbundskapten för Sveriges landslag i paraishockey.
På fredag åker han, som enda västerbottning, till Paralympics i Pyeongchang.
– Det kommer bli en fantastisk upplevelse, säger Erik.


Erik Vikström har en lång erfarenhet av stående ishockey, då han varit tränare för lag runt om i Sverige och Europa. När Parasport Sverige sökte ny förbundskapten till landslaget i paraishockey (tidigare kallat kälkhockey) förra året var Erik snabb att söka uppdraget – som han sedermera också fick.
– Jag ville få vara hemma mer med familjen i Umeå, men samtidigt hålla på med hockeyn på en så hög nivå som möjligt, säger Erik.

Den första prövningen i sin nya roll kom snabbt för Erik, när laget i höstas skulle försöka kvala sig in till Paralympics i Pyeongchang. Det blev en minst sagt spännande turnering i Östersund, där Sverige förlorade sina tre första matcher och därmed var tvungna att vinna den sista matchen mot Tyskland. Matchen slutade till sist 4–1 till Sverige.
– Vi har varit med i Paralympics alla år, så det här kunde blivit det första vi missade så det var mycket press. Jag var helt slut efter matchen mot Tyskland, det tog tre veckor att bli människa igen, berättar Erik.
Efter kvalet har Erik och hela laget laddat om och upp med tre landslagsläger i Enköping och en turnering i Toronto. Nu är målsättningen att placera sig bättre än under Paralympics i Sotji 2014, när Sverige kom sist, på åttonde plats. Det långsiktiga målet är att fortsätta klättra på världsrankingen under kommande Paralympics.
– En av grejerna som sas när jag skrev på var jag att jag skulle träna det här laget som ett ståhockeylag. Tidigare har de inte jobbat med till exempel videoanalyser och motståndaranalyser, vilket jag infört. Vi har också fått in mer hockeymänniskor i förbundet.
En brännande punkt för att laget ska utvecklas på lång sikt är att få fler att intressera sig för sporten i Sverige. I nuläget finns 40 spelare i hela Sverige på herrsidan.
– Vi kommer försöka använda spelet för att attrahera fler och yngre.

Nästa vecka, den 9 mars, drar Paralympics igång. Hur är känslan inför det?
– Riktigt bra. Det var jättenyttigt att få åka långt med killarna när vi var på lägret Toronto, få testa att spela med tidsomställning och uppleva nordamerikansk hockey på nära håll. Med alla andra läger har vi maxat ut det vi kan, med tanke på att alla pluggar och jobbar på sidan av.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.