En övning i konsten att bli en god medmänniska

​Vid sju tillfällen i år har Umeåborna möjlighet att öva upp sitt civilkurage, för att våga ingripa när andra människor utsätts för kränkningar.
– Det goda samhället bygger vi genom att ställa upp för varandra, säger Kristoffer Fredriksson, som är en av initiativtagarna till workshop-serien Träna civilkurage.


Det är tisdagkväll och klockan har just passerat kontorstid när deltagarna traskar in genom den öppna dörren med smälta snödroppar i håret. Vinterkängor och väskor som krängs av hopar sig i hörnet.
När alla slutligen har anlänt, tagit för sig från det uppdukade fikabordet och hittat en sittplats hälsar Jenny Saba Persson från Rättighetscentrum Västerbotten välkommen till den första av en serie workshops under namnet Träna civilkurage.
– Vi tror att vi alla kan behöva verktyg för att kunna gripa in i situationer som kan vara diskriminerande och förtryckande, konstaterar hon.
Förutom Rättighetscentrum Västerbotten är det studieförbundet Bilda och Kristna fredsrörelsen som initierat civilkurageträningen som kommer hållas vid sju tillfällen i år. Idén till den fick Kristoffer Fredriksson på Bilda när han ville hitta fler arenor för ickevåldsutbildningar och i samma veva läste en intervju med Jenny Saba Persson i Spira, där hon pratade om hur man kan motverka rasism. Kristoffer kontaktade Jenny och presenterade idén om att lära ut ickevåld, som är en metod för att motverka orättvisor och förtryck i samhället.

Teman för workshop-tillfällena har satts dels utifrån diskrimineringslagen, dels utifrån vilka organisationer arrangörerna kan skapa samarbeten med. Temat för den första kvällen av civilkurageträning är sexism.
– Sexism hamnade högt upp på agendan, inte minst genom #metoo, när vi bestämde teman. Det känns bra att börja med eftersom det är många som funderat på det under senare tid, förklarar Kristoffer.
När de cirka 30 deltagarna fått en introduktion till vad som ska hända under workshopen är det Johanna Kanons tur att tala. Hon har nyligen bytt arbetsplats från Kvinnojouren till Kvinnofridsmottagningen, men är fortfarande ideellt engagerad i jouren. Johanna är inbjuden för att föreläsa om sexism och vilka uttryck det tar sig i samhället. Exemplen rör sig från objektifierande reklambilder och ojämlika löner till mäns våld mot kvinnor.
– En fördom vi på Kvinnojouren ofta möter är »mäns våld mot kvinnor handlar väl inte om sexism?«, att det skulle handla om exempelvis missbruksproblem eller andra individuella problem. Men det går inte att peka på att »den här gruppen är mest utsatt och det här är den klassiska förövaren«, det här förekommer överallt i samhället, säger Johanna.

civilkurage AB 02

Så blir det tid att öva civilkurage i praktiken. Deltagarna delas in i små grupper och får ett case, en vardagssituation där de ska öva på att gripa in i. En får agera förtryckare, en utsatt och en den som ska ingripa och försöka avbryta situationen. Till hjälp har de fått den så kallade KAOS-modellen, med fyra olika metoder att ingripa med: Konfrontera, avleda, omtolka och stödja/skilja. Det första caset handlar om en släktmiddag, där en morbror drar sexistiska skämt och blir allt mer latent aggressiv ju mer vin han dricker.
Grupperna börjar direkt iscensätta scenariot, det uppstår en del skratt när morbror-karaktären häver ur sig den ena förolämpningen efter den andra, men uppgiften tas ändå på allvar. Efteråt samlas alla för att diskutera vilka metoder de testade.
– Jag testade att avleda och valde the easy way out: Att ta fram dessert. Det var effektivt, konstaterar en deltagare.
Avsikten med att träna civilkurage i workshop-format är att det ska kännas enklare att ta till det i verkliga livet.
– Många gånger när det uppstår situationer som kräver civilkurage finns det flera hinder som gör att det inte alltid är naturligt för mig att ingripa. För de som ska använda våld som metod, som till exempel militären, är det en självklarhet att träna innan. Om vi ska använda ickevåld behöver vi också träna på det, så att vi får in det i ryggmärgen. Vi behöver skapa förståelse för att vi aldrig kommer möta den perfekta situationen, men att vi ändå ska känna oss trygga att agera, säger Kristoffer Fredriksson.

civilkurage AB 09

Att vi ens ska gripa in i förtryckande, men också obekväma, situationer på exempelvis släktmiddagar och arbetsplatser menar Kristoffer är ett måste för att bidra till ett gott samhälle.
– Vi behöver lyfta oss själva som medborgare och medmänniskor och det gör vi genom att ställa upp för varandra. Med #metoo-debatten har flera myndigheter och arbetsgivare tagit till åtgärder, men vi var och en behöver också steppa upp om vi vill bidra till det goda samhället.
När workshopen börjar lida mot sitt slut samlas alla deltagare i en cirkel för att berätta vad de lärt sig av att träna civilkurage. Många vittnar om att de känner sig tryggare i att utöva civilkurage.
– Jag har lärt mig att inte vara så rädd för dålig stämning, konstaterar en.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.