Umefolk vill lyfta fler

En inkluderande bredd av musik och workshops, men också seminarier på nördnivå för de riktigt initierade – det utlovar årets upplaga av Umefolk.
Festivalen smygstartar redan i dag och pågår till på söndag.


I år har Umefolk satsat extra på samisk musik och samarbetar med Samiska veckan kring flera programpunkter. Exempelvis spelar Katarina Barruk, som gör musik på umesamiska, på lördag och duon Arvvas på fredag. Det hålls även en kurs i psalmsång på samiska under lördagen, till vilken det är fri entré.
– Det är viktigt att knyta ihop norra Sverige och Sápmi mer, det är en självklarhet att vi ska lyfta fler, säger Sunniva Abelli, som är en av Umefolks två producenter.

Sunniva AB 02

Det är första gången Sunniva är med och arrangerar festivalen, men hon har lång erfarenhet av den. Som tonåring brukade hon resa från Stockholm till Umeå tillsammans med sin mamma, Catarina Abelli, för att gå på just Umefolk. Catarina var under 1970-talet med i rörelsen Gnid & drag som försökte sprida glädjen i folkmusiken genom att bland annat spela på gatorna. Den löst sammansatta gruppen bildade 1978 förening – det som i dag är Umeå folkmusikförening. Föreningens 40-årsjubileum kommer uppmärksammas med en utställning på festivalen.
– Det är kul att kunna diskutera med mamma och ha henne som referens, nu när jag är med och arrangerar. Jag har fått med mig den här idealistiska Gnid & drag-idén av henne. Och att jag under tonåren fick uppleva de här världsartisterna som stod på scenen då parallellt med allspelet, där alla får vara med, satte standarden för vad Umefolk är, säger Sunniva.

Som en del i att göra Umefolk än mer inkluderande och jämställd inleder festivalen i år ett samarbete med nätverket Equality and plurality on stage, EPOS. De verkar för att öka mångfalden inom världs- och folkmusikgenren och målet med seminariet de håller på lördag är att bilda ett regionalt EPOS norr.
– I norra Sverige är branschen så liten att alla folkmusiker har med varandra att göra på olika sätt, samtidigt är avstånden stora. Därför känns det viktigt att hitta att sätt att mötas och prata om det här i mer organiserad form. Då känns Umefolk som en naturlig uppstartspunkt.

Av de mer nördiga punkterna i programmet tipsar Sunniva om seminariet Spela Burträskpolkett på lördag. Där får deltagarna lära sig mer om musiksorten polkett, som har särskilt starkt fäste i Burträsk där spelmannen Spel-Viktor Burmans fina fiolteknik traderats i generationer, och hur man hanterar stråken för att tonerna ska lyfta.
– Det finns också många saker man kan testa under festivalen om man inte är på nördnivå än – som polska och schottis, säger Sunniva.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.