Systrarna Thors kan prisas för sitt engagemang

De är båda uppvuxna i en ishall, men har valt att hänge sig åt två olika sporter – konståkning respektive ishockey.
I morgon har systrarna Lina och Åsa Thors chans att vinna pris för sina ledarinsatser vid Umeå idrottsgala.


Lina Thors är tränare för Umeå IK konståkning, Åsa Thors för Trixa HC. Med en konståkningstränare till mamma och hockeytränare till pappa är det inte så konstigt att de båda hamnade på isen.
– Vi båda började med konståkning så fort vi kunde stå på skridskorna. Men jag slutade när jag var 10, jag var inte så mycket för piruetter. Några år senare började jag i ÖSK (Örnsköldsvik hockeyklubb, reds. anm.) och fick spela back eftersom jag kunde åka baklänges. Helgen efter första träningen spelade jag match i Vilhelmina med pappas utrustning, berättar Åsa.
Lina, som däremot gillar att showa inför publik och föredrar individuell idrott, har stannat kvar inom konståkningen. När hon kände sig klar med den egna träningen och tävlandet var det en självklarhet att fortsätta som ledare inom föreningen, berättar hon.
– Det har vi helt och hållet med oss hemifrån, våra föräldrar är fortfarande ledare. Vi gör det aldrig för våra egna barn, utan för att vi har ett brinnande idrottsintresse. Det är många som frågor varför jag lägger ner så mycket tid på det här, det är för att jag får så mycket tillbaka av ungarna. Jag får ju se de uppleva samma sak som jag själv fått uppleva, säger Lina.

thors AB 06

Nästa år firar Lina 20 år som tränare. Åsa har varit hockeytränare över 10 år. I morgon kan båda vinna pris för allt arbete och engagemang de lagt ner för att unga ska få utöva idrott, då de är nominerade till Årets ledare respektive Årets ungdomsledare vid Umeå idrottsgala.
– Det känns jättekul, det visar att andra uppskattar det man gör, säger Lina.

Vad tycker ni kännetecknar en bra idrottsledare?
– Att man är lyhörd. I hockeylag är alla olika individer, det gäller att lägga det på en nivå så att alla tycker det är roligt så att vi får behålla ungdomarna inom sporten så länge som möjligt, säger Åsa.
– Engagemanget, med det kommer man längst. Och inte bara på isen, utan också på sidan av. Om ungarna inte tror att jag bryr oss om dem som individer då uppstår ju en osäkerhet kring vem de är den dagen det inte går bra, säger Lina.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.