Nio av tio får jobb efter examen

Över 90 procent av Yrkeshögskolans studenter får jobb. Det visar en ny rapport.
En som valt att göra ett karriärbyte genom studier på YH är Andrea Rimpi Willman. Hon tar examen i år och har starka förhoppningar om att få jobb.


Av de YH-studenter som examinerades år 2016 i Sverige fick 93 procent jobb året efter. Det visar rapporten »Studerandes sysselsättning 2017«. I Umeå går det att läsa YH-utbildningar på bland annat Folkuniversitetet. Katarina Martinsdotter-Frohm och Mathilda Idhult är utbildningsledare på Folkuniversitetet i Umeå. De menar att det nära samarbetet med näringslivet är en nyckel till att så många får jobb efter avslutad utbildning.
– YH är den mest ultimata utbildningsformen tack vare matchningen med vad arbetslivet verkligen behöver, säger Katarina Martinsdotter-Frohm.

Bara för ett par veckor sedan beviljade Myndigheten för yrkeshögskolan 525 nya utbildningar i landet, men både Katarina Martinsdotter-Frohm och Mathilda Idhult skulle vilja se en ännu större satsning på YH-utbildningar.
– Det handlar om att det är för lite pengar i systemet, även om det i år har blivit beviljat mer pengar än tidigare år. Skulle man jämföra med behovet som finns så uppnås det inte alls. Arbetslivet har större behov att få rätt kompetens än vad som utbildas, säger Katarina Martinsdotter-Frohm.
De båda utbildningsledarna berättar att det är svårt att ringa in en typisk student på YH, men de som söker sig dit vill ha en examen för att få ett arbete, inte läsa en forskningsförberedande utbildning. Snittåldern är 29–31 år, men både yngre och äldre söker sig dit. Många är karriärväxlare och tycker att det är lagom med två års studier. Det finns även de som redan arbetar i den bransch de vill vara i, men då en formell utbildning saknas kan antingen löneutvecklingen stagnera eller så slår de i ett glastak.
En fördel utbildningsledarna framhåller är möjligheten att få tidigare erfarenheter och kunskaper varierade. Det kan innebära att en person som kanske saknar exempelvis en mattekurs, men som har arbetslivserfarenhet som kan motsvara kunskaperna som krävs, ändå tar sig in. Det kan också innebära kortare utbildningstid. Det är olika högt söktryck på utbildningarna, men nu är en bra tid att söka.
– När det är högkonjunktur är det inte lika många som vill utbilda sig. Dessutom har antalet utbildningsplatser ökat rejält nu, de kommande två åren är en jättebra tid att söka, säger Mathilda Idhult.

I en ny byggnad på I20-området, Umestan företagspark, gör YH-studenten Andrea Rimpi Willman sin tredje och sista praktikperiod. Hon studerar VA-projektör på Folkuniversitetet och där kallar de praktiken för Lärande i arbete (LIA). Med flera års arbetslivserfarenhet och universitetsstudier i ekonomi i ryggsäcken började hon intressera sig alltmer för tekniska yrken.
– Det är svårt att få in en fot utan utbildning så jag började titta efter vad som fanns. Det var en slump att jag såg en annons på Facebook om YH, säger Andrea Rimpi Willman.
Att utbildningen var två år och gav en nischad examen tilltalade henne.
– Det är en otrolig styrka och eftersom de som utbildar oss är konsulter som arbetar i branschen får vi lära oss det branschen vill att vi ska kunna. Det som behövs. Det är unikt.
Hon ser positivt på att studentgruppen har varit liten och att Folkuniversitetet har varit lyhörda för de synpunkter som studenterna har framfört.
– Utbildningsformen passar nog alla, den är väldigt flexibel och har en bra balans mellan det lärarledda och eget ansvar.

I juni tar hon examen som VA-projektör och målet är att jobba som det här i Umeå.
– Nu är vi inne i ansökningsperioden. Jag har stora förhoppningar att det kommer att lösa sig.
Karin Palmlöf läser fjärde och sista terminen på utbildningen Internationell säljare och marknadsförare.
– Jag jobbade som kyltekniker och vill sadla om eftersom jag kände att kroppen inte skulle hålla att jobba så tills jag är pensionär.
Hon har gjort sina LIA hos WSP där hon trivs ypperligt och hoppas få jobb efter examen. När det gäller utbildningen så är hon positiv till själva formen, men tycker att det har varit lite varierande kvalitet på de som föreläst.
– På det stora hela har det varit okej, det bästa har varit att göra praktik. Man får en förståelse för det man ska jobba med. Det har varit roligt och otroligt givande kunskapsmässigt.
Elisabeth Glaas
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.