Jonas Danielsson – ny krönikör i Umeå tidning

Han är doktor i etnologi och en välkänd cineast med smak för det otäcka och fantastiska.
I 20 år har Jonas Danielsson analyserat populärkultur i media och erbjudit olika perspektiv på det vi ser, spelar och läser.
– Jag har en liten folkbildningsgubbe i mig, säger Jonas Danielsson, som är ny krönikör i Umeå tidning.


I dag arbetar Jonas Danielsson som redaktör och journalist på Content central i Umeå. Han har tipsat om böcker i »Go'kväll« på Svt och gör sedan årsskiftet inhopp i P4 Västerbotten som spelrecensent.
Efter att ha skrivit avhandlingen »Skräckskönt: Om kärleken till groteska filmer – en etnologisk studie«, som gavs ut 2006, har han många gånger fått vara den som förklarar tjusningen med att titta på skräckfilm och inte sällan blivit intagen i olika sammanhang som en »skräpkulturens försvarare«.
– När jag växte upp och när jag skrev avhandlingen var skräckfilm fortfarande den lägre formen av kultur, men det våldet som var i de skräckfilmerna är sådant man ser på tv i dag. I dag är skräckfilm som vilken dramafilm som helst, säger Jonas Danielsson.

Det som fick honom att i unga år själv fastna för den här typen av filmer var att det var mörkt och läskigt samtidigt som man ändå var i säkerhet hemma i tv-soffan. Det var roligt att bli rädd under trygga former, helt enkelt.
Att själv dela upp kultur i fin och ful, i skräp och kvalitet, är någonting han alltid aktivt undvikit under alla år som kulturskribent.
– Mitt driv är att jag tycker att det är orättvist att vissa uttryck sa premieras framför andra. Jag tycker otroligt illa om när man ska bestämma att det vissa tittar på eller läser är fult eller inte tillräckligt bra. Underhållningsvärde har samma värde som vad som helst. När det till exempel gäller tv-spel för barn frågar sig många vad de lär sig, men har de roligt så är det ett jättebra värde i sig.
Jonas Danielsson är en skräckfantast och förknippas ofta med det, men intresset för populärkultur sträcker sig långt utöver någon enstaka, specifik genre.
– Berättelserna är desamma i princip i alla olika utryck och jag är intresserad av hur man på ett lätt sätt förmedlar saker till en massa. Just nu är det väldigt mycket spel, och mycket brädspel, jag fastnat för. Jag är intresserad av när folk nördar in på grejer. När det gäller brädspel så bildas det en kultur kring det och skulle jag forska om någonting nu skulle det vara brädspel eller vinyl, säger han.

Vad spelar populärkulturen för roll i vårt samhälle i dag?
– Det största rollen av allt. Populärkultur är det vi ofta utgår ifrån och vi pratar mycket om vad vi ser, hör eller läser. På något sätt är det som ett sammanhållande globalt kitt. Populärkulturens betydelse handlar om hur vi betraktar saker eller hur den vill att vi ska betrakta saker. Hur vi ser på kön, sexualitet eller vad som helst.

Vad kommer du att skriva om i Umeå tidning?
– Blandade betraktelser utifrån populärkultur och om populärkultur i sig. Jag vill lyfta grejer kring vad den handlar om, vad man kan läsa ut av den och vad den säger om samhället vi lever i nu, om mansroller och kvinnoroller.
Sara Lundvall
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Läs Jonas första krönika: Mamman – det egentliga geniet