Ny byrå jobbar på uppdrag av barn

Barnrättsbyrån har öppnat sitt lokalkontor i Umeå och står redo att ta sig an uppdrag av barn och unga.
– Jag tror det finns ett stort behov av vårt arbete här, säger barnombudet Anna Wibron.


Barnrättsbyrån är en organisation som erbjuder personer i åldern 0–21 år stöd, råd och praktisk hjälp i frågor som rör deras rättigheter. Kontoret som nu öppnat i Umeå är byråns andra sedan starten i Stockholm för tre år sedan. Till det har Anna Wibron och Jenny Emilsson Hedman anställts som barnombud.
– Vi har dörren öppen och är redo att ta på oss uppdrag nu, säger Jenny.

Det är barnen som får formulera uppdragen och de kan handla om vitt skilda problem. Exempel på vanliga uppdrag är att bistå barn som inte känner sig lyssnade på av socialtjänsten, hjälpa unga som lider av psykisk ohälsa men inte får tillgång till vård och stötta personer som inte trivs i skolan av olika anledningar. Många av de som vänder sig till Barnrättsbyrån är barn som befinner sig på institution, flykt eller i hemlöshet. Oavsett vem det är barnombuden hjälper gör de allt de kan för att lösa uppdragen, berättar Anna.
– Det var intressant när vi träffade två barn i Stockholm och frågade vad de tyckte Barnrättsbyrån gjort bäst i deras fall. Deras svar var: »Att de lyssnade och trodde på oss.« Inte att Barnrättsbyrån kunde fixa saker. Många barn upplever att vuxna inte lyssnar.
Hur behovet av organisationen ser ut i Umeå återstår förstås att se, men Anna och Jenny förutspår att det är stort. Det finns dock en begränsning i hur många uppdrag de kan ha igång samtidigt.
– Vi vill göra de på ett bra sätt, annars kanske vi bidrar till känslan av att det inte går att lita på vuxna, säger Jenny.
– Men vi ser alltid till att vi kan hänvisa till andra där det går att få stöd. Vi lämnar ingen i sticket, tillägger Anna.

Barnrättsbyråns arbete finansieras av samarbetspartners och sponsorer. I år finansierar Postkodsstiftelsen Umeåkontorets verksamhet. Inför kommande år hoppas de på stöttning från det privata näringslivet och få till ett så kallas idéburet offentligt partnerskap med Umeå kommun.
– Vi har en pågående dialog med kommunen för 2019 och de har varit positiva hittills, säger Anna.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.