Brevbärarna delar ut betyg till årets semlor

Semla, fastlagsbulle, fettisdagsbulle – kärt bakverk har många namn, och säljs på flera bagerier och kaféer runt om i Umeå. 
Umeå tidning vände sig till tre brevbärare på Postnord för att kora årets bästa semla inför fettisdagen nästa vecka. 


Brevbärarna Joakim Olofsson, Lukas Harnesk och Malin Nyberg tar en paus i eftermiddagens postsortering för att agera semmeltestpanel i postens fikarum. De har olika inställningar till den gräddiga bullen: Joakim skulle kunna beskrivas som något av en konnässör som testat sig fram genom Umeås utbud.
– Mina favoriter är Nisses, men de har ju lagt ner så just nu har jag inget favoritbageri, säger han.
Malin är snarare en semmelskeptiker.
– Jag gillar inte gräddsmaken, utan vill att det ska smaka mer vanilj. Därför gör jag hellre egna hemma. Eller ja, mamma brukar göra egna, säger Malin.
Lukas är av uppfattningen att om man ska äta en semla, då ska det vara en riktigt bra.
– Och jag gillar mindre semlor, är de för stora blir det för mycket. En liten som man kan ta i bara någon tugga blir mer som en bomb smakmässigt.

Det som kännetecknar en bra semla – och därmed ger höga betyg – enligt testpanelen är ett luftigt bröd, fluffig grädde och krämig mandelmassa. Malin håller även en vaniljton i grädden högt. Testet är en blindprovning.
Värt att notera är att 2017 års vinnare i Umeå tidnings semmeltest, Hagabröd, inte är med och försvarar sin titel. Det beror på att de hade slut på semlor den dag som testet genomfördes.
Till bäst i 2018:s semmeltest utsågs Finas hembageri, tätt följt av Ullas kondis. Båda fick en fyra i betyg av testpanelen.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Kulturbageriet frilagd AB
Kulturbageriet
Pris: 35 kronor
Betygsfglar1
Omdöme: "Utseendemässigt bristfällig, den ser lite grå ut. Den smakar nästan bara bröd och brödet känns för hårt. För snålt med mandelmassa."

finas frilagdliten AB
Finas hembageri 
Pris: 40 kronor
Betygsfglar4
Omdöme: "Jättegod, delarna flyter ihop bra. Bra konsistens på brödet, mandelmassan är kornig vilket en i panelen tyckte var lite obehagligt. En femma enligt Joakim. Testets vinnare."

Mekka frilagd AB
Mekka
Pris: 39 kronor
Betygsfglar3
Omdöme: "Brödet är lite för hårt. Mandelmassan är kornig och har mer smak, god. Ren gräddsmak, vilket inte gillades av Malin."

NK frilagd AB
Nya konditoriet
Betygsfglar2

Pris: 38 kronor
Omdöme: "Fint utseende. Brödet har en för hård skorpa, samtidigt som grädden är väldigt rinnig. Mandelmassan har en ren, bra smak."

ullaskondis frilagd AB
Ullas kondis
Betygsfglar4

Pris: 38 kronor
Omdöme: "Jättefin bulle med krämig, god mandelmassa och lagom mängd grädde och bröd. Smälter ihop till en bra helhet."

Icamaxi frilagd AB
Ica maxi
Betygsfglar2

Pris: 20 kronor
Omdöme: "Det är lite för mycket bröd och den känns inte hundraprocentigt gräddad, utan är lite degig. Mandelmassan smakar inte så mycket. Grädden är däremot bra."