Sista beställningen för Glödheta glashytta

Blodcentralen i Umeå ska dela ut en present till personer som varit blodgivare i 25 år.
Bloddroppar i glas blir Glödhetas allra sista uppdrag. I slutet av februari stänger Anna-Carin Öhgren och Ulf Sankala för gott.
– Många kunder är ledsna, säger Anna-Carin.


Det finns många trogna blodgivare och därför arbetar nu glasblåsarna Anna-Carin Öhgren och Ulf Sankala med att göra hundratals specialgjorda bloddroppar i glas, alla med ett unikt nummer.
– Det är sådant som man inte kan säga nej till, förklarar Anna-Carin.
Bloddropparna samt enstaka vinglas och annat till kunder som vill komplettera samlingar blir det sista som duon gör innan de lägger ned sin glashytta i Röbäck.
– Vi säljer för dåligt helt enkelt. Det går inte runt. Vi har klarat oss igenom många år, men nu går det inte längre, säger Ulf.

De lärde känna varandra på utbildningen i Orrefors för många år sedan och blev goda vänner. När de fick veta att gamla mejeriet i Röbäck skulle upplåtas till konstnärer och hantverksföreningar kändes det rätt samtidigt som lokalerna passade perfekt för glasblåsning. Under kulturhuvudstadsåret 2014 firade Glödheta glashytta 20 år, men nu är läget ohållbart.
– Vi har hållit på ganska länge och det har hänt mycket med hur folk handlar. Från början behövde vi inte ens annonsera, det kom folk ändå, men den senaste tiden har det blivit mindre och mindre direktkunder och mindre företagskunder, berättar Anna-Carin, som tror de fått känna av att människor numera gärna ger bort upplevelser som present i stället för saker.
– Vi kanske hade kunnat satsa mer på upplevelser vi också, men det är inte riktigt det vi vill göra, säger Ulf.
Vad de ska ägna sig åt efter stängningen vet ingen av dem. Det finns en köpare av nästan all utrustning, men det är ingen ifrån de norra delarna av Sverige.
­– Det känns tråkigt att lägga ned, men det går ju inte att gå runt och vara ledsen hela tiden, säger Anna-Carin.

Finns det något uppdrag som ni minns lite extra?
– Årets höjdpunkt har varit att få göra priset till hedersgästen vid jazzfestivalen. Det är ett jättetrevligt jobb och jag hoppas på att få göra en sista sådan, säger Anna-Carin.
– Det har verkligen varit personliga priser. Vi har fått veta i förväg vem det är och kunnat lyssna på deras musik och titta på skivomslag, berättar Ulf.
Sara Lundvall
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.