Skrämselförsöken får ta ohälsosamt stor plats

Recension av filmen "A cure for wellness" som har biopremiär i dag, 17 februari.

Bio
A cure for wellness
Regi: Gore Verbinski
I rollerna: Dane DeHaan, Jason Isaacs, Mia Goth, m.fl.
Betygsfglar2

När grönkålssmoothies inte längre känns tillräckligt hälsofrämjande checkar de välbeställda in på ett pampigt spa bland de schweiziska Alperna. Finansvalpen Lockhart (Dane DeHaan) får i uppdrag av bolagsstyrelsen att hämta hem sin vd, som vägrar lämna hälsocentret trots att han har viktiga uppgifter att sköta på Wall Street.
Fortare än någon hinner svepa en vetegrässhot börjar Lockhart misstänka att det pågår skumma aktiviteter på spaet. När han genom olyckliga omständigheter själv blir inlagd där får han tillfälle att utforska vad som egentligen pågår på den mytomspunna anläggningen.

I en tid när människor dricker juicer i tron om att det ska "frigöra kroppen från gifter" känns hälsotemat i "A cure for wellness" aktuellt. Här är det kurortens vatten som ska rena patienterna.
När filmens regissör Gore Verbinski, som senaste åren gjort tramsfilmer såsom "The Lone Ranger" och "Pirates of the Caribbean"-serien, nu återvänder till att göra nervkittlande filmer verkar han dock så pass sugen på att väcka obehag hos tittarna att han åsidosätter berättelsen och temat. I stället ser han till att trigga en hel uppsjö fobier – däribland klaustrofobi, ålfobi, tandläkarskräck och rädslan för att likt en gås bli tvångsmatad med vidrigheter. Det som inledningsvis känns som en habil thriller som fångar upp samtidens hälsohets blir snabbt en trött sörja av skrämselförsök. När filmens upplösning till slut infinner sig efter drygt två långa timmar studsar undertecknad återigen till i biostolen – men denna gång av skam över det bisarra sättet som historien knyts ihop på.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.