Storstjärnor glänser i spionthriller

Recensioner på biofilmerna "Allied" och "Hell or high water" som har premiär under fredagen.


Bio
Allied
Regi: Robert Zemeckis
I rollerna: Brad Pitt, Marion Cotillard, Jared Harris m fl.
Betygsfglar4

Året är 1942 och den Kanada-födde underrättsofficeren Max Batan (Pitt) seglar ner med fallskärm utanför Casablanca. Han är på uppdrag och möter upp den franske motståndskämpen Marianne Beauséjour (Cotillard). De har aldrig träffat varandra men ska nu spela ett gift par och mot bättre vetande faller de för varandra. Romansen leder till giftermål och familjeskapande men när paret har slagit sig till ro blir Max kallad till ett möte som vänder upp och ner på tillvaron.

Inledningen av "Allied" är magisk. Det är storslaget, romantiskt och spännande. Det är en tydlig blinkning till klassiker som "Casablanca" men man kommer undan med det på ett bra sätt. Filmens mittenparti går dock ner i tempo lite väl mycket. När paret slagit sig till ro i London, innan Max ödesdigra möte, trampar storyn lite vatten. Men när filmen sedan tar fart igen blir det väldigt spännande och faktiskt ganska oförutsägbart. Filmens absolut största behållning är dock Pitt och Cotillard i huvudrollerna. De är helt suveräna och kemin dem emellan gör att man inte vill slita blicken från skärmen. Visst, det är väl snyggt ibland. Lite skit under naglarna hade inte skadat, särskilt då kriget bokstavligen härjar tätt inpå husknuten. Specialeffekterna, de få gångerna de kommer i spel, lämnar också lite att önska. Men i det stora hela spelar det inte särskilt stor roll. "Allied" är en härligt romantisk spionthriller som fick mig att greppa efter såväl stolsits som hjärta. Jag kan ha fält en tår eller två.
Daniel Brännlund
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


Bio
Hell or high water
Regi: David Mackenzie
I rollerna: Chris Pine, Ben Foster, Jeff Bridges m fl.
Betygsfglar4

Toby Howard (Pine) är desperat för att rädda sin skuldtyngda familjegård i västra Texas från att hamna i bankens händer efter att hans mamma har gått bort. Han ser gården som ett sätt för hans söner att undvika fattigdomen som han själv har fått tampas mot hela sitt liv. Desperat för att betala skulderna får han med sig sin kriminella bror (Foster) på en bankrånsturné men en ärrad polis (Bridges) är dem på spåren och han vill inget hellre än att sluta på topp då pensionen närmar sig.

Låt inte den klyschiga och stereotypa beskrivningen lura er. Det är bekant men bara till ytan. Regissören David Mackenzie har här orkestrerat ett vackert thrillerdrama där tjusningen ligger i detaljerna. Vackert dystra miljöer i ett ekonomiskt drabbat Texas och makalöst bra och lågmält skådespel. Bridges är som vanligt bra som den sura men briljanta polisen men det är syskonrelationen mellan Pine och Foster som det slår gnistor om. Med små medel lyckas de skapa en komplicerad men ack så kärleksfull relation. Taylor Sheridans manus håller även det högsta klass med en dialog lika enkel som den är vacker och som rätt så ofta bjuder på mörk humor. Slutscenen är så stämningsfull och stark att den är fastetsad i mitt sinne. Lägg där till ett fantastisk bra soundtrack av Nick Cave och Warren Ellis. "Hell or high water" är vacker, grym och stundtals olidligt spännande. Den är ett bevis på hur en på papperet enkel story kan bli magi i rätt händer. Det är en modern western av samma kaliber som "No country for old men". Maxbetyget är inte långt borta.
Daniel Brännlund
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

hell or high water banner