En zombiefilm i mängden

Recension på biofilmen "The Girl With All The Gifts" som har premiär under fredagen. 

Bio
The Girl With All The Gifts
Regi: Colm McCarthy
I rollerna: Gemma Arterton, Glenn Close, Sennia Sanua m fl.
Betygsfglar2

Zombies har många smeknamn. Men smeknamnen de fått i "The Girl With All The Gifts" är bland det minst skräckinjagande. "Hungries", alltså "hungrisar" på svenska. Men namnet till trots så är dessa zombies inte att leka med. De vill i allra högsta grad äta upp dig precis som zombies gör.

Här finns dock barn, smittade, men som ändå lever, tänker och känner som vanliga dödliga. Dessa hybrider tros vara svaret på att hitta ett vaccin mot smittan. Flickan Melanie är särskilt smart och finner tycke för sin lärare på basen där barnen skolas samtidigt som de hålls fångna. När basen attackeras av zombies lyckas Melanie, läraren och en läkare fly tillsammans med några soldater. Trots misstänksamheten mot Melanie måste nu gruppen samarbeta för att överleva och Melanie får själv chansen att ta reda på vad hon egentligen är.

"The Girl With All The Gifts" börjar bra. Det är spännande och upplägget med Melanie och hur smittan kommer i formen av en dödlig svampinfektion känns intressant. Flykten in till staden underhåller och när det inledningsvis smygs runt sovande zombies då håller man andan. Men när själva flykten från basen är gjord och när gruppen har samlat sig på Londons gator då blir det sämre.
Det som ska vara London ser mer ut som studiokulisser, handlingen blir allt mer ologisk ju längre tiden går och tonen i filmen börjar svaja rejält. Det känns inte längre hotfullt eller spännande. Det blir plötsligt ungdomsfilm av det hela. När Melanie stöter på en blodtörstig grupp hybridbarn på gatorna blir det rent av lite skämskudde-varning. Det känns synd. Och inte blir det bättre av att man dessutom knyter ihop filmen på ett väldigt taffligt vis.
Trots fin inledning blir "The Girl With All The Gifts" till slut bara ännu en tröttsam zombiefilm i mängden.
Daniel Brännlund
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.