Blair Witch känns inte äkta

Recension på biofilmen "Blair Witch" som har premiär under fredagen.

Bio
Blair Witch
Regi: Adam Wingard
I rollerna: James Allen McCune, Callie Hernandez, Corbin Reid m fl.
Betygsfglar2

Den handfilmade indieskräckisen "The Blair Witch Project" gjorde dundersuccé när den kom 1999. Nu nästan 20 år senare är det dags för en ny skara ungdomar att ge sig ut i Black Hills-skogen där Blair Witch-häxan huserar.
Upplägget är detsamma som i den första filmen. Men den här gången är det brodern till Heather, som försvann i första filmen, som tillsammans med kompisar ger sig ut i skogen med kameror efter att han tycker sig ha sett Heather i en ny upphittad film.

Det som gjorde den första filmen så bra och läskig var att den kändes autentisk. Människorna i filmen kändes äkta liksom det handhållna kameraarbetet. Men så är inte fallet här. Det är alldeles för snyggt och prydligt filmat för att det ska kännas "på riktigt" och de tunna huvudpersonerna känns aldrig som riktiga personer. De är dessutom provocerande dumma. De har sett material från inte en, utan två upphittade filmer och har dessutom sällskap av två experter men ändå tar de enbart dumma och ologiska beslut där ute i skogen.
Men med det sagt så är det läskigt. Ordentligt läskigt stundtals med mörk skog, läskiga ljud och en ryckig ficklampa som enda ljuskälla. Även om metoderna numer är väldigt bekanta och man ofta kan se skrämseleffekterna komma en mil i förväg så är det väldigt effektivt. Jag var rädd.
Daniel Brännlund
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.