Engagerande men överflödig

Recension på biofilmen "Snowden" som har premiär under fredagen.

Bio
Snowden
Regi: Oliver Stone
I rollerna: Joseph Gordon-Levitt, Shailene Woodley, Melissa Leo m fl.
Betygsfglar3

Historien om Edward Snowden, visselblåsaren som snodde tusentals sekretessbelagda filer från USA:s underrättelsetjänster för att avslöja den massiva övervakningen av världens befolkning, kan inte ha gått någon förbi.
I Oliver Stones filmatisering spelas Snowden porträttlikt av Joseph Gordon-Levitt som till och med har lyckats sätta rösten nästintill perfekt. Filmen kryllar av stora namn som alla gör bra ifrån sig och Oliver Stones berättande är effektivt, snyggt och engagerande. Trots att storyn inte går på djupet så är det svårt att slita blicken från skärmen.
Det som hindrar "Snowden" från att få ett högre betyg är att den, precis som Joseph Gordon-Levitts senaste film "The Walk", föregås av en mycket bättre dokumentär som gör att den känns överflödig. "Citizenfour" av Laura Poitras, som syns i filmen där hon spelas av Melissa Leo, är det givna valet om du vill ha en djupgående och informativ skildring av Snowden och hans handlingar. Men vill du ha en enklare lektion fungerar "Snowden" väldigt bra.
Daniel Brännlund
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.