Spänningen uteblir i flygdrama

Recensioner på biofilmerna "Sully", "Suburra" och "The Shallows" som har premiär under fredagen.Bio
Sully
Regi: Clint Eastwood
I rollerna: Tom Hanks, Laura Linney, Aaron Eckhart mfl.
Betygsfglar2

Vi vet redan att allt gick bra den där januaridagen 2009, när ett passagerarplan tvingades nödlanda i Hudsonfloden. Piloten Chesley ”Sully” Sullenberger blev världsberömd för att på detta extraordinära vis lyckats rädda livet på 155 människor ombord – men också för att med största sannolikhet räddat massor av människoliv på marken.
”Brace, brace, brace! Head down, stay down!” ropar flygvärdinnorna unisont, gång på gång, i Clint Eastwoods dramatisering och visst är det en skakande upplevelse att i biosalongen få följa med US Airways flight 1549 ner i det iskalla vattnet. Men när 208 sekunders händelseförlopp är underlag för en spelfilm på 1 timme och 36 minuter lyfter spänningsnivån inte till några högre höjder.

Filmen fokuserar till största del på efterspelet och den haveriutredning som av ekonomiska intressen misstänkliggjorde Sully och hans andrepilot. Hade de kunnat vända tillbaka till flygplatsen? Är en människas samlade yrkeserfarenhet mer tillförlitlig än beräkningar gjorda av en dator? Människa vs maskin är visserligen en engagerande konflikt i filmens kärna, men problemet är att publiken hela tiden vilar tryggt i förvissningen om att allt gick bra. Allt gick bra.
Tom Hanks bär stora delar av den här resan på sina erfarna skådespelaraxlar och gestaltar på ett tryggt och lågmält vis en man som bara tyckte sig ha gjort sitt jobb. Det landar nog en oscarsnominering hos honom.
Sara Lundvall
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


Bio
Suburra
Regi: Stefano Sallima
I rollerna: Pierfrancesco Favino, Claudio Amendola, Greta Scarano m fl.
Betygsfglar3

Dagarna räknas ner innan Berlusconis regering faller. Det politiska landskapet i Rom är som en kokande tekittel. En politiker försöker sopa en drogfylld trekant med dödlig utgång under mattan och blir inblandad i en affär där en maffialedare vill förvandla hamnområdet till ett nytt Las Vegas. Det är bara början på en våldsam spiral med många aktörer från samhällets alla skikt.
Regissören Stefano Sallima har gjort sig ett namn inom gangstergenren med tv-serien "Gomorra" och tillsammans med fotot är hans regi den stora behållningen i "Suburra". Det är stämningsfullt och oerhört snyggt. Under den snygga ytan, ofta tonsatt av grymma M83-låtar, gömmer sig en blodig och helt okej story som dock blir väl förutsägbar. Det tillsammans med en väldigt seg inledning drar ner betyget en aning.
Daniel Brännlund
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


Bio
The Shallows
Regi: Jaume Collet-Serra
I rollerna: Blake Lively, Oscar Jaeneda, Brett Cullen m fl.
Betygsfglar1

Blake Lively spelar surfaren Nancy som är i Mexico för att hitta stranden som hennes mamma en gång besökte. Hon ger sig ut i vågorna där hon blir attackerad av en haj. Hon lyckas kämpa sig loss och klättra upp på ett rev men det är långt till stranden och hajen cirkulerar henne. Med ett inkommande tidvatten kommer dock snart revet att vara under vatten.
Det tar inte lång tid innan man börjar störa sig på "The Shallows". Den är plastigt filmad som en reklamfilm för parfym eller shampoo och mycket energi läggs på slow motion-sekvenser som noggrant visar hur fin kropp Lively har. Men efter attacken tänds en gnutta hopp. Det känns inledningsvis spännande att se hur hon ska få sig ur situationen med livet i behåll. Men nej, då börjar hon prata med sig själv. Hon beskriver vad hon gör som att vi som tittare inte har ögon att se med och slutet spårar ur fullständigt. Ambitionen må ha varit att göra en ny "Hajen". Men det här är mer i klass med "Hajen 4".
Daniel Brännlund
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

the shallows