En annorlunda collegekomedi

Recension på biofilmen "Everybody Wants Some!!" som har premiär under fredagen.

Bio
Everybody Wants Some!!
Regi: Richard Linklater
I rollerna: Blake Jenner, Tyler Hoechlin, Juston Street m fl.
Betygsfglar4

Det är 80-tal och förstaårseleven tillika basebollspelaren Jake anländer till sitt college i Texas där han flyttar in ett stort hus med de övriga i laget. Det är några dagar kvar innan själva skolan börjar så nu handlar det om att lära känna sina lagkamrater, festa, ragga och njuta av den förpliktelsefria tiden innan allvaret drar i gång.
Jag vet, det låter inget vidare. Av beskrivningen att döma kan man lätt tro att "Everybody Wants Some!!" är ännu en i raden av hysteriska och mansgrisiga partyfilmer. Men i händerna på den briljanta regissören och manusförfattaren Richard Linklater (Before-trilogin, Boyhood) blir det någonting helt annat.

Visst är det är grabbigt. Fokus ligger på testosteronstinna basebollspelare på college så visst är det grabbigt. Men det är aldrig smaklöst. Och med Linklaters dokumentära manusstil så blir det aldrig ointressant. Man sitter och väntar på de klassiska vändningarna, konflikterna eller grubblerierna. Men de kommer aldrig. Det finns ingen riktigt story utan saker och ting bara händer. Man får följa de här collegestudenterna några dagar innan skolan börjar som en fluga på väggen i makalöst snygg 80-talsmiljö. Det känns realistiskt och det är svårt att inte charmas av de olika karaktärerna i huset. Det är ofta väldigt roligt, det är alltid charmigt och det är aldrig tråkigt. Framförallt så är det genuint intressant att återigen se Linklater köra en Seinfeld genom att göra film om ingenting. Och återigen lyckas han väldigt, väldigt bra.
Daniel Brännlund
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.