Grov och hysterisk animerad pärla

Recension på biofilmen "Sausage Party" som ha biopremiär i veckan.

Bio
Sausage Party
Regi: Greg Tiernan, Conrad Vernon
Rösterna: Seth Rogen, Kristen Wiig, Michael Cera m fl.
Betygsfglar4

Riktigt barnförbjudna tecknade filmer på bio finns det inte så många av. Jag kan inte komma ihåg någon sedan "South Park"-filmen och "Team America". Men i jämförelse med "Sausage Party" känns de nu nästan snälla.
Handlingen utspelar sig i en matvarubutik där korven Frank trängs med sina jämlikar i sin förpackning på hyllan och snackar snusk med korvbröden vid sidan av. Men det är bara snack, för de måste vara lydiga och snälla matvaruprodukter om de ska bli valda av gudarna (människorna) och få följa med till paradiset utanför. Inför nationaldagshelgen blir de också valda men i kundvagnen ligger också en traumatiserad burk senap som återvänt från utsidan som hävdar att gudarna egentligen är mordiska monster. Kaos uppstår och efter en hemsk kundvagnsolycka bli Frank kvar i affären och tillsammans med korvbrödet Brenda, den judiska bageln Sammy och araben Lavash ska de ta reda på sanningen om deras livs mening.

"Sausage Party" är hysteriskt rolig. Det är konstanta blinkningar och vitsigheter bland de olika matvarorna inne i butiken. Nazistisk surkål som hatar juice, eldvatten som fått flytta på sig på grund av kex (crackers), en skurk i form av en vaginaldusch (douche) som beter sig just som en douche och ändlöst mycket mer. Filmen är inte översatt på svenska och på grund av alla dessa vitsigheter skulle det som ni märker på exemplen ovan heller inte fungera. Det råder ingen brist på spänningsmoment och våldsam action i filmen heller då varorna blir medvetna om vad vi människor gör med dem. Men mitt i all underhållande röra finns det även en smartness i hur filmen berör religion, stereotyper och motsättningar. Visst, allt som oftast mynnar det ut i ett hejdlöst grovt skämt men utan tanke är filmen inte.

När det kommer till firma Rogen och Goldberg som skrivit filmen så finns det inget filter och ingen gräns för de grova skämten och snuskigheterna. De har en vana att gå för långt. Men i "Sausage Party", eftersom att det rör sig om animerade matvaror, så blir det bara mer hysteriskt ju längre de går. Vilket en väldigt grov och grafisk matorgie vittnar om. Jag lovar att ni aldrig har sett någonting liknande. Att filmen är tillåten från 11 år i Sverige ifrågasätter jag kraftigt.
Daniel Brännlund
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.