Snygg paketering utan innehåll

Recension på biofilmen "Suicide Squad" som hade premiär under onsdagen.

Bio
Suicide Squad
Regi: David Ayer
I rollerna: Will Smith, Margot Robbie, Joel Kinnaman m fl.
Betygsfglar2

Jag ville verkligen gilla "Suicide Squad". Jag tycker mycket om majoriteten av skådespelarna och jag hade tro på David Ayer som har visat med "End of Watch" och "Fury" att han har förmågan att göra riktigt bra film. Framförallt så gillade jag idén om att samla ett gäng motvilliga superskurkar och tvinga dem att göra gott. Men vilken röra det blev av det hela.

Filmen är tänkt att vara karaktärsdriven men problemet med det är att vi får bakgrunden serverad via hetsiga, röriga och i vissa fall intetsägande flashbacks och presentationen ackompanjeras av låtar som skriver en på näsan vad gäller vem man har att göra med. Filmens inledande del är som en enda lång musikvideo. Man försöker göra karaktärerna tuffare än vad de är och det hela känns desperat. För undantaget Margot Robbies coola och underhållande Harley Quinn och Will Smiths välspelade Deadshot rör det sig om ingenting annat än en samling pappfigurer. Svenske Joel Kinnamans Rick Flag inräknad, tyvärr. Det är papperstunt om än lite coolt.
Men när det bristfälliga underlaget så är lagt och gruppen ska börja samarbeta för att stoppa en otroligt blek skurk i form av Clara Delevingnes Enchantress, då dör även filmens coolness. Allt som blir kvar är en nästan olidligt usel dialog fylld av klyschor och tama oneliners, extremt svårtköpt "kompisanda" och dramatik som inte ens skrapar på ytan då det är svårt att bry sig om pappfigurer. Lite mer mörker hade inte skadat men inte ens det hade räddat den här filmen som endast undviker ett bottenbetyg tack vare snygg paketering.

Men Jared Letos Jokern som har marknadsförts så hårt då? Jodå, han är intressant. Men han är inte mer än en liten biroll med några få sekunders speltid åt gången vilket känns väldigt snopet.
Daniel Brännlund