Charmlös och oinspirerad uppföljare

Recension på biofilmen "Independence Day: Återkomsten".

Bio
Independence Day: Återkomsten
Regi: Roland Emmerich
I rollerna: Jeff Goldblum, Bill Pullman, Liam Hemsworth m fl.
Betygsfglar1

Katastroffilmer kommer undan med mycket så länge som de är underhållande. Man kan ofta stå ut med tönterier, klyschor, flaggviftande och logiska luckor så länge det görs med charm och högt underhållningsvärde. Första "Independence Day" från 1996 lyckas med just det. Uppföljaren gör det verkligen inte.
Det har gått 20 år sedan de hotfulla utomjordingarna besegrades förra gången. Världen har nu använt sig av utomjordisk teknologi och byggt upp försvar för en eventuell ny attack. En attack som mycket riktigt kommer. Men trots alla förberedelser så är man inte redo för den otroliga styrkan som vill förstöra jorden och några få hjältar blir återigen mänsklighetens hopp.
Från originalfilmen återvänder de flesta av skådespelarna. Will Smith saknas dock och man hade behövt hans charm. För på skådespelarfronten är det stendött. Stelt och oinspirerat. Till och med den normalt karismatiske Jeff Goldblum verkar totalt ointresserad. Kanske beror det på det extremt tråkiga manuset som är en blandning av delar från originalet och lån från andra filmer. Vissa scener är i stort sett identiska med scener från 1996. Varför? Om man skulle ha återanvänt någonting borde det ha varit den snygga uppbyggnaden innan attacken. Nu passerar den delen obemärkt förbi och man hamnar snabbt mitt i gröten. Skämten funkar inte, effekterna är trötta och framförallt så är det fruktansvärt tråkigt. Jag slumrade faktiskt till i biostolen vilket aldrig händer. Och är det inte underhållande då är tönterier, klyschor, flaggviftande och logiska luckor det enda som kvarstår.
Daniel Brännlund
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.