Komisk fullträff med Gosling i högform

Recension på biofilmen "The Nice Guys". 

Bio
The Nice Guys
Regi: Shane Black
I rollerna: Ryan Gosling, Russell Crowe, Angourie Rice m fl.
Betygsfglar4

Regissören Shane Black är inte ovan action med komiska inslag. Han har tidigare skrivit manus till de tre första "Dödligt Vapen"-filmerna, "Den Siste Scouten" och "Long Kiss Goodnight" för att nämna några. Efter ett antal år utanför branschen gjorde han comeback 2005 med pärlan "Kiss Kiss Bang Bang" som han även regisserade. En vansinnigt underhållande film vilken han följde upp med en bra "Iron Man 3". Hans senaste film, "The Nice Guys", är dock hans klart bästa film.
Russell Crowe och Ryan Gosling spelar en slags torped samt en rutten privatdetektiv under sena 1970-talet vars vägar korsas när de båda utreder ett fall med en mördad porrstjärna och en försvunnen ung kvinna. Fallet visar sig dock vara allt annat än lätt att lösa och det motvilliga paret, som får bra mycket hjälp av Angourie Rice som spelar Goslings dotter, hamnar snabbt på djupt vatten.
"The Nice Guys" är en slags blandning av klassisk 70-tals noir och 80-talets omaka par-filmer. Tempot är högt, storyn intressant om än lite fumlig stundtals, regin är snygg och skådespelarna är på bästa humör. Det är ganska våldsamt men det är humorn som sticker ut. Den komiska tajmingen i den fyndiga dialogen är på alla håll felfri och kemin mellan Crowe och Gosling är en fröjd att skåda. Just Ryan Gosling är filmens absolut största behållning. Medan Crowe är mer återhållsam och lite butter så är det som att Gosling har fått fritt spelrum och han gör det mesta av det. Han lyser upp skärmen varje gång han är med och det går inte en sekund som jag inte flinar eller skrattar högt åt hans medverkan. Han är fantastisk.
Det var länge sedan jag hade så här kul på bio och "The Nice Guys" är en film som jag omedelbart ville se om när eftertexterna började rulla.
Daniel Brännlund