Underhållande och uppfriskande grym

Recension på biofilmen "X-Men: Apocalypse".

Bio
X-Men: Apocalypse
Regi: Bryan Singer
I rollerna: James McAvoy, Jennifer Lawrence, Michael Fassbender m fl.
Betygsfglar3

X-Men-serien är en röra. Det här är den sjätte filmen i ordningen. Tre filmer i "nutid", en där man började om från start och en femte där man blandade allt och som innehåller tidsresor som även förändrade historien kraftigt. Det är inte helt enkelt att veta var man håller hus och vad som gäller när man ser "X-Men: Apocapypse". Men samtidigt måste du ha sett alla filmer för att ens ha en chans. Som sagt, det är en röra. Ser man dock förbi röran så är detta en oerhört underhållande historia.

Filmen tar sin start i antikens Egypten där filmens skurk presenteras. Apocalypse (Oscar Isaac), världens första mutant, som efter en kupp blir instängd i sin pyramid där han blir vilande fram till tidigt 1980-tal där resten av filmen utspelar sig. Magneto (Fassbender) har slagit sig till ro i Polen med fru och barn, Charles Xavier (McAvoy) driver sin skola där unga versioner av Jean Gray (Sophie Turner från Game Of Thrones) och Cyklops gör intåg och Mystique (Lawrence) driver runt och räddar mutanter ur knipa. Men med Apocapypse uppvaknande och med hans hot om att förstöra världen måste så klart alla kliva fram och bekänna färg.

80-talskläderna, musiken och miljöerna är fantastiskt härliga och humorn håller sig på precis rätt nivå. När den skiner igenom. För överlag så är det väldigt allvarligt och det råder ingen brist på tragik. Magnetos öde är särskilt hemskt. Faktum är att det här utan tvekan är den våldsammaste X-Men filmen hittills och även en av de bästa, åtminstone fram till slutet. Det må vara ett överflöd av nya mutanter men många gläder med sin närvaro, som tidigare nämnda Jean Gray och Cyklops samt Nightcrawler. Men största tjusningen är att Marvel-filmernas kanske skönaste karaktär, Quicksilver, har en stor roll. Det går inte att slita blicken från skärmen när han är med. Men slutstriden är väldigt tjatig (med en mäktig reservation) och Apocalypse är en otroligt tråkig skurk. Även den eviga vädjan till Magnetos inre godhet börjar vara lite tjatig efter sex filmer. Men i det stora hela är "X-Men: Apocalypse" en bra, underhållande och jämfört med senare Marvel-filmer uppfriskande grym superhjältedänga.

Men Wolverine då? Jo han dyker upp som snabbast och lägger grunden för sin tredje film som har premiär nästa år.
Daniel Brännlund