Underhållning överväger tråkig hjälte

Recension på biofilmen "Captain America: Civil War". 

Bio
Captain America: Civil War
Regi: Anthony Russo, Joe Russo
I rollerna: Chris Evans, Robert Downey Jr, Scarlett Johansson m fl.
Betygsfglar3

Marvels superhjältar har vid det här laget hunnit härja loss i bra många filmer. En hel del hjältedåd har det blivit men också mycket förstörelse som de än så länge mer eller mindre har undgått att stå till svars för. Men när The Avengers, ledda av Captain America i den tredje filmen under hans namn, här återigen är inblandade i förstörelse där oskyldiga förlorar sina liv rinner bägaren över. Ett nytt avtal tas fram som innebär att en styrelse ska bestämma när superhjältarna ska kallas in för att rädda dagen snarare än att de får bestämma själva. Vissa hjältar, ledda av Iron Man med samvetskval, tycker att det är en bra idé medan andra, ledda av Captain America, vill fortsätta att bestämma själva. Avtalet splittrar gruppen och när Captain America tar parti för hans gamla polare The Winter Soldier som eventuellt har ställt till med nya hemskheter då eskalerar konflikten och tar livsfarliga proportioner.
På papperet är "Civil War" väldigt intressant. De interna stridigheterna och frågan om dessa superhjältar ska stå till svars för civila liv som spills under tiden som de räddar världen från ondska av olika sorter. Tyvärr är det just den biten som fungerar mindre bra i den färdiga produkten. Filmen är till att börja med alldeles för lång. Första halvan, där grunden till hela konflikten läggs fram och hur den börjar eskalera, engagerar inte. Det är styltigt berättat, på vissa håll dåligt agerat och actionsekvenserna rutinmässiga. Sedan hjälper det inte att mycket fokus läggs på Captain America och The Winter Soldier. Ja, jag är medveten om titeln på filmen. Men faktum kvarstår att huvudpersonen i fråga är fullkomligt ointressant och att hans tidigare filmer tillsammans med "Thor"-filmerna hör till Marvels sämsta. Han får mig att vilja somna. Likaså hans usla kompis/fiende.
Men när andra halvan av filmen kickar igång, när The Avengers äntligen går loss på varandra, då blir det väldigt bra. Då blir det stor underhållning. Stort plus ges även till att Iron Mans förflutna kliver fram i rampljuset på ett väldigt snyggt sätt. Filmens största behållning är dock "gästinsatserna". Ant Man bidrar med en härlig dos humor, intressanta Black Panther spelar en oväntat stor roll och framförallt så stjäl nya Spider Man showen med sitt första framträdande.
För att summera så kan man säga att "Civil War" blandar och ger men att godsakerna ändå är så pass smaskiga att betyget blir bra. Än bättre hade det dock blivit om hjältenamnet i titeln hade bytts ut. Iron Man säger det bäst under en diskussion: "Sometimes I want to punch you in your perfect teeth".
Daniel Brännlund
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.