En tänkvärd nagelbitare

Recension på biofilmen "Eye In The Sky". 

Bio
Eye In The Sky
Regi: Gavin Hood
I rollerna: Helen Mirren, Alan Rickman, Aaron Paul m fl.
Betygsfglar4

Helen Mirren spelar en överste ansvarig för militära insatser mot terrorhot i Afrika. När höjdare från organisationen Al-Shabab möts i Kenya anordnar hon en operation för att tillfångata terroristerna. En drönare styrd av en ung amerikan (Aaron Paul) i Las Vegas, trupper på marken, politiker i London via videolänk samt på övriga platser runt om i världen utgör övriga delar operationen som blir komplicerad när man efter en tydlig hotbild ska bestämma sig för om man skicka en missil in i huset där terroristerna befinner sig. Än mer känslig blir situationen av att en oskyldig flicka sitter utanför huset och säljer bröd. Ska man offra flickan för ett potentiellt hot mot än fler oskyldiga liv?
"Eye In The Sky" är tänkvärd och väldigt intressant. Den tar sin tid att bygga upp stämningen med byråkrati och detaljer. Tempot är inledningsvist lågt men det är aldrig ointressant eller svårtillgängligt. Olika läger bildas där Helen Mirrens överste vill skicka missilen, men möter motstånd bland politikerna i London som i rädsla för konsekvenserna skyr att ta ett beslut och passar runt frågan som en het potatis. Samtidigt sitter Aaron Pauls relativt färska och väldigt plågade drönarpilot i en container i Las Vegas med blicken spänd på den rara flickan och med fingret på avtryckaren i väntan på ett beslut.
Skådespelarna gör alla stabila och trovärdiga insatser. Den avlidne Alan Rickman gör här sin sista roll som Helen Mirrens kollega bland politikerna i London och Barkhad Abdi följer upp sin hyllade debut i "Captain Phillips" som soldat på marken. Temperaturen höjs gradvist och skickligt filmen igenom och innan slutet hinner det bli olidligt spännande. Det är i den aspekten som "Eye In The Sky" verkligen imponerar snarare än det moraliska dilemmat som kanske hamras in väl hårt. Men som för den delen inte är lätt att ignorera. Frågan "vad skulle jag själv göra" ekar bra länge efter filmens slut och klumpen i magen är långt ifrån lättsmält.
Daniel Brännlund
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.